Politiek
Selectie embryo's splijt coalitie

DEN HAAG - Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) wil echtparen met bepaalde vormen van erfelijke kanker de gelegenheid geven een toekomstig kind te selecteren dat de ziekte niet met zich meedraagt. De coalitiefracties reageren verdeeld.

Redactie politiek
Staatssecretaris Bussemaker geeft vrouwen de mogelijkheid om embryo’s met een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker uit te selecteren. Foto EPA
Staatssecretaris Bussemaker geeft vrouwen de mogelijkheid om embryo’s met een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker uit te selecteren. Foto EPA
De bewindsvrouw sprak maandag in het tv-programma Netwerk van een „zeer ernstig gen” dat je „niet wilt meegeven aan een kind dat je baart.” Vanmorgen stuurde de staatssecretaris namens het kabinet een brief over dit onderwerp naar de Kamer. Het gaat om erfelijke vormen van borst- of darmkanker en enkele andere, zeldzamere vormen van kanker.

De selectie vindt plaats na een reageerbuisbevruchting. Van een embryo worden enkele cellen afgenomen die worden onderzocht op de aanwezigheid van het gen dat de kanker veroorzaakt. Vervolgens wordt een embryo waarin het afwijkende gen zich bevindt, vernietigd. Een embryo waarin het afwijkende gen niet zit, wordt in de baarmoeder van de moeder geplaatst en kan uitgroeien tot een foetus.

Tot nu toe is embryoselectie in principe verboden. Het is alleen toegestaan in gevallen waarin voor 100 procent vaststaat dat een drager van een gen ook daadwerkelijk de aandoening krijgt. Dat geldt bijvoorbeeld voor taaislijmziekte of de ziekte van Huntington, een afwijking die hersenfuncties aantast.

Bussemaker wil voor bepaalde erfelijke vormen van kanker een extra uitzondering maken, zo verklaarde ze maandag. In november vorig jaar kondigde de bewindsvrouw aan een groep deskundigen te raadplegen over de vraag of embryoselectie ook mag in gevallen dat niet voor 100 procent kans bestaat op een levensbedreigende ziekte. Bussemaker verklaarde maandag dat de selectie van embryo’s om genetisch bepaalde borstkanker voor „deze zeer specifieke groep mogelijk moet zijn.”

Bussemaker (PvdA) slaat hiermee een andere weg in dan haar voorganger Ross (PvdA). Die besloot twee jaar geleden dat onderzoek naar en selectie van embryo’s van mensen met kanker niet langer was toegestaan. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht, dat als enige de selectie kan uitvoeren, stopte toen met het onderzoek. De huidige bewindsvrouw wil dat het ziekenhuis de methode weer toe gaat passen. Het ziekenhuis voert jaarlijks ongeveer honderd van deze onderzoeken uit.

De coalitiepartijen zijn verdeeld over het plan van Bussemaker. De CU is tegen, de PvdA voor en het CDA heeft nog veel vragen. Volgens CU-Kamerlid Wiegman zullen er bij het onderzoek restembryo’s overblijven. Dat is beginnend leven waar een eind aan wordt gemaakt. De CU is daar principieel tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer