Een Zuid-Afrikaans parlementslid dat deelneemt aan de regionale waarnemersmissie die de omstreden hertelling van stemmen in Zimbabwe in de gaten houdt, heeft maandag gezegd dat de hertelling totaal is mislukt door fraude van de autoriteiten.
De hertelling van stemmen van de vorige maand gehouden presidents- en parlementsverkiezingen vindt plaats in 23 van de 210 kiesdistricten. Critici stellen dat de regering zo alsnog een overwinning wil veiligstellen. Volgens de officiële uitslag won de oppositionele MDC de parlementsverkiezingen met een nipte meerderheid van ZANU-PF.
Het resultaat van de presidentsverkiezingen van 29 maart is nog steeds niet bekend. MDC-leider Morgan Tsvangirai zegt in de eerste ronde voldoende stemmen te hebben gekregen om direct tot president te worden gekozen. De ZANU-PF zegt dat een tweede ronde nodig is.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, beschuldigde Mugabe er maandag van de uitslag van de verkiezingen te willen ombuigen in zijn eigen voordeel. „De constitutionele crisis in Zimbabwe duurt voort zolang president Robert Mugabe vasthoudt aan zijn ambitie de uitslag te frauderen”, zei hij. Hij liet weten geen vertrouwen te hebben in de hertelling en riep Afrikaanse leiders op zich meer in te zetten om de crisis op te lossen. Miliband zei dat Afrikaanse leiders een voorbeeld moeten nemen aan de havenarbeiders in Zuid-Afrika die dit weekend weigerden een Chinese lading wapens voor Zimbabwe te lossen. Regeringsleiders in de regio zijn tot dusverre terughoudend geweest in hun oordeel over de gebeurtenissen in Zimbabwe.
De Afrikaanse Unie (AU) en de Verenigde Naties (VN) moeten maximale druk uitoefenen op Mugabe. De internationale gemeenschap moet sancties tegen zijn regime voorbereiden, nu de bemiddeling van de „nauwelijks kritische” Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki tekortschiet. Dat heeft oppositieleider Tsvangirai maandag gezegd tegen minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), zo liet deze weten. Beiden zijn in Ghana, waar dezer dagen de VN-conferentie over handel en ontwikkeling Unctad XII plaatsvindt. Tsvangirai zal bij VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon pleiten voor intensieve en brede internationale druk. Koenders steunt hem daarin. Zelf hoopt hij de VN-topman ook nog te spreken.
Uit een rapport blijkt dat mensen die Tvangirais partij steunen, worden geïntimideerd en afgetuigd. Ook zijn al tien doden gevallen in de onduidelijke situatie na de verkiezingen van eind maart. Drieduizend gezinnen zouden uit hun huizen zijn verdreven. Tsvangirai en Koenders hopen dat voormalig VN-topman Kofi Annan een rol kan spelen bij de initiatieven om Mugabe tot inkeer te brengen.