Buitenland
Akkoord in Kenia over coalitieregering

In Kenia is zondag na weken onderhandelen een coalitieregering gepresenteerd die een eind moet maken aan de politieke crisis waarin het land verkeert sinds de presidentsverkiezingen van eind december.

ANP
Oppositieleider Raila Odinga is zondag tot premier van Kenia benoemd. Foto ANP
Oppositieleider Raila Odinga is zondag tot premier van Kenia benoemd. Foto ANP
Oppositieleider Raila Odinga is tot premier benoemd. President Mwai Kibaki maakte de namen van de ministers op televisie bekend. Hij kwam zaterdag tijdens geheime onderhandelingen met Odinga tot een akkoord, aldus de BBC. Beide leiders konden het lang niet eens worden over de verdeling van de ministersposten.

Zowel Kibaki’s PNU als Odinga’s ODM levert een vicepremier, respectievelijk Uhuru Kenyatta en Musalia Mudavadi. De eenheidsregering telt in totaal veertig ministers. De belangrijkste regeringsposten blijven echter in handen van Kibaki’s partij of haar bondgenoten.

„Laten we de politiek opzijzetten en aan het werk gaan”, zei Kibaki die geflankeerd werd door Odinga. De regering moet een nieuwe grondwet opstellen waarin allerhande openstaande kwesties worden opgelost zoals onvrede over landverdeling, rijkdom en macht.

In februari stemden Odinga en Kibaki na bemiddeling van oud-VN-topman Kofi Annan in met een coalitieregering. Ze werden het echter maar niet eens over de invulling van het kabinet. Toen de afgelopen dagen het geweld her en der weer oplaaide, nam de internationale druk op de beide leiders toe om snel tot een akkoord te komen.

In Kenia werden eind december presidentsverkiezingen gehouden, waarvan Kibaki tot winnaar werd uitgeroepen. Volgens de oppositie was haar kandidaat Odinga de eigenlijke winnaar en won Kibaki door fraude. De verkiezingsuitslag leidde op grote schaal tot geweld, waarbij meer dan 1000 doden vielen en zo’n 300.000 mensen uit hun huizen werden verjaagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer