Er is momenteel water genoeg op aarde, mits het goed wordt verdeeld. Als de wereldbevolking echter richting de 10 miljard groeit, is het nog maar de vraag of er voldoende water is. Bovendien zal de waterschaarste het sterkst worden gevoeld in landen die nu al met een tekort kampen.
Dat betoogde kroonprins Willem-Alexander vrijdag tijdens een voordracht in het kader van de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg. Volgens hem moet water absolute prioriteit krijgen in de discussie over duurzame ontwikkeling.
Hoewel meer dan een miljard mensen niet over schoon drinkwater beschikken, benadrukte de prins dat het probleem zich zeker niet alleen tot drinkwater beperkt. De landbouw verbruikt wereldwijd 70 procent van al het beschikbare water. „De Verenigde Naties schrijven voor dat iedereen dagelijks minimaal 50 liter water voor drinken, koken en sanitaire voorzieningen ter beschikking moet hebben”, aldus Willem-Alexander. „Echter, de VN houden geen rekening met het virtuele water dat nodig om het voedsel dat deze mensen eten te laten groeien. Als een gezin een kilo rijst eet, consumeren zij het equivalent van ongeveer 2000 liter water dat nodig is om die rijst te telen.”
Het is daarom noodzakelijk het watergebruik in de landbouw efficiënter te maken, stelt de kroonprins. Alleen zo kan het Millennium Doel om het aantal mensen dat ondervoed is of onder de armoedegrens leeft in 2015 gehalveerd te hebben, worden gehaald. Willem-Alexander pleit er daarom voor het watergebruik in de landbouw terug te brengen tot het niveau van 2000 en niet verder te laten stijgen.
Of die doelstelling haalbaar is, durft de prins niet te zeggen. Volgens hem is dat vooral afhankelijk van de wil om op de juiste plaatsen te investeren. „Maar zonder doelen kan er ook geen betrokkenheid zijn. De politieke bewustwording is wel aanwezig, maar er is nu actie nodig.”
Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne liet zich vrijdag in Johannesburg in gelijke bewoordingen uit. „Waarom praten we nog steeds als er actie nodig is? We moeten van dialoog naar daden”, aldus de bewindsvrouw. Om de Nederlandse betrokkenheid bij het wereldwijde waterbeheer kracht bij te zetten, kondigde Van Ardenne vrijdag aan dat Nederland 25 miljoen euro doneert aan het internationale onderzoeksprogramma CGIAR voor onderzoek naar water en voedsel. Het bedrag zal over een periode van vijf jaar worden uitgekeerd.
Kroonprins Willem-Alexander is door VN-secretaris-generaal Kofi Annan benoemd tot speciaal adviseur op het gebied van waterbeheer. Tijdens een conferentie in juni in Bali, die als voorbereiding voor de wereldtop in Johannesburg diende, hield de prins een lezing getiteld ”Geen Water, Geen Toekomst”, waarin hij het belang van water voor duurzame ontwikkeling onderstreepte.