Nieuwe hhg in Katwijk
In Katwijk aan Zee wordt zondag de eerste confessionele (wijk)gemeente binnen de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) geïnstitueerd. Dat meldt de website van de HHK. Ds. B. A. Dubbeldam uit Gouda zal de kerkenraad van de hersteld hervormde wijkgemeente Benjamin in het ambt bevestigen.

De gemeente telt 186 leden. „Vanaf het begin is het proces in werking gezet om van de wijkgemeente in wording een volwaardige wijkgemeente te maken. De kerkenraad zal voorlopig bestaan uit drie ouderlingen en twee diakenen”, zo meldt de website. De gemeente komt bijeen in de UNI zaal aan de Wethouder Ouwehandstraat 39a in Katwijk aan Zee. Restauratie kerktoren
Sinds vorige maand staat de toren van de Oude Kerk in het centrum van Wijk bij Duurstede in de steigers. De toren, die eigendom is van de burgerlijke gemeente, was al lange tijd dringend aan restauratie toe. In mei vielen er stenen uit de toren, wat gevaar opleverde. Daarom werden er hekken omheen gezet. Onder andere het voegwerk wordt nu onder handen genomen.
Het kerkgebouw, dat eigendom is van de kerkelijke gemeente, wordt tijdens de restauratie gewoon gebruikt. De hoofdingang bevindt zich weliswaar in de toren, maar gedurende de herstelwerkzaamheden maken de kerkgangers gebruik van een andere ingang. De eeuwenoude kerk zelf is toe aan groot onderhoud, maar de diensten kunnen gedurende de werkzaamheden gewoon doorgaan. In 1982 werd een grondige restauratie afgerond.
Gemeente opgeheven
In Dinteloord is op 27 juli de laatste kerkdienst gehouden in de gereformeerde gemeente in Nederland. Ds. A. Schultink uit Bruinisse ging voor in een afscheidsdienst. De kerkelijke gemeente is opgeheven omdat er te weinig leden waren. Er waren maximaal nog zo’n achttien kerkgangers per dienst. Soms moesten ze zonder begeleiding zingen. De leden hebben zich verspreid over andere kerken. Het kerkgebouw wordt verkocht.
Verbouw Sionskerk Nunspeet
Na de vakantieperiode zal gestart worden met de verbouw van de Sionskerk in Nunspeet. Dat meldt de kerkbode van de hervormde gemeente van Nunspeet.
Het is de bedoeling dat de kerk aan de Oosteinderwegzijde uitgebreid wordt met een stoelenberging en in het verlengde daarvan een kleine uitbreiding van het entreeportaal. Door de aanbouw van een stoelenberging kunnen de stapels stoelen uit de zalen verdwijnen. Verder zullen gedurende en aansluitend op deze activiteiten de schrootjesplafonds in de kerk en zalen worden geschilderd en wordt de bakstenen wand achter de preekstoel en het orgel ook aangepakt. Ook zullen alle stoelen vervangen worden.
Cgk Leiden verhuist
De christelijke gereformeerde kerk in Leiden gaat een nieuw pand betrekken. Als alles volgens verwachting verloopt, is de verhuizing rond de jaarwisseling een feit. De christelijke gereformeerden hebben de Bevrijdingskerk van de Protestantse Kerk in Nederland gekocht. Momenteel houden ze de diensten in de Opstandingskerk aan de Steenschuur in de Leidse binnenstad. „Er zijn problemen met parkeren rond het gebouw”, zegt scriba Muurling. „Bovendien was het pand toe aan een grondige renovatie, wat veel zou kosten.”
Toen duidelijk werd dat de PKN de Bevrijdingskerk wilde afstoten, kwam voor de christelijke gereformeerde kerk de mogelijkheid dit pand te kopen. „Daar hoefden we veel minder aan te verbouwen.” Het aantal zitplaatsen is ongeveer gelijk aan het huidige aantal. Zondagsmorgens komen er zo’n 300 mensen samen, ’s middags ligt het aantal lager.
Over de naam van de kerk is nog geen definitief besluit genomen. Maar volgens Muurling leeft bij velen de wens om de huidige naam, Opstandingskerk, mee te nemen naar het nieuwe pand.
Ds. J. G. Schenau zegt dat er behalve praktische overwegingen ook andere aspecten hebben meegespeeld bij de aankoop van het gebouw. „Het hart van de stad geeft eigen mogelijkheden voor ons missionair kerk zijn. Een locatie in de binnenstad is dan erg waardevol. Zo hebben we laatst in aansluiting op het Leidse Rembrandtfestival op zondagmorgen een Rembrandtkerkdienst gehouden. Daar kwamen ook heel wat mensen van buiten de gemeente op af.”
Volgens hem is in de gemeente onderling gesproken over de mogelijkheid om ook op de nieuwe locatie evangeliserend bezig te zijn. „In de wijk waar de nieuwe kerk staat, wonen veel ouderen en allochtonen. De PKN heeft daar al veel werk gedaan en ook wij willen kijken hoe wij iets voor de bewoners van de wijk kunnen betekenen.”
Hhg Sint Annaland bouwt kerk
De verwachting is dat de bouw van het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente van Sint Annaland, gemeente Tholen, eind september of begin oktober van start kan gaan. Eind oktober zou dan de eerste paal de grond in kunnen. Dat zegt voorzitter E. W. van Vossen van de bouwcommissie. De bouwstart is nog wel afhankelijk van de vraag of er bezwaren binnenkomen, maar Van Vossen gaat daar niet van uit.
Het pand wordt een traditionele schuurkerk. „De gemeente Tholen was blij dat we voor die stijl kozen, want die past goed in de omgeving. De kerk komt namelijk aan de rand van het dorp.” In het nieuwe kerkgebouw komen 365 zitplaatsen, voldoende voor de ruim 400 leden. „De kerk wordt op een multifunctionele manier ingericht. De helft van de kerkzaal is te gebruiken als vergaderzaal, door met schuifwanden een afscheiding te maken.” Om die reden wordt nog gesproken over het gebruik van stoelen in de kerkzaal.
Als alles goed gaat, is de kerk acht tot negen maanden na het begin van de bouw gereed. De kosten bedragen ongeveer 1 miljoen euro.
Momenteel komen de leden samen in het gebouw van de gereformeerde gemeente in Sint Annaland. Omdat de gereformeerde gemeente elke zondag drie diensten heeft en de hersteld hervormden twee, worden daar vijf erediensten per zondag gehouden. Volgens Van Vossen is dat goed te doen. Het kerkgebouw dat nu wordt gebruikt, is ongeveer even groot als de nieuwe kerk.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen worden gemaild naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.