GKH willen kerknaam niet opgeven
MARIENBERG - De Gereformeerde Kerken hersteld (GKH) zijn vooralsnog niet bereid de naam van hun kerkverband aan te passen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) had in een brief daarom gevraagd.
Dat blijkt uit het jongste nummer van het blad Reformanda. Scriba T. L. Bruinius doet daarin verslag van de zevende, besloten synodezitting van het kerkverband, die op 19 en 20 mei plaatshad in het Overijsselse Mariënberg.
In de brief, aldus Bruinius, stelt de PKN dat de GKH ten onrechte de naam Gereformeerde Kerken dragen. „Men spreekt de verwachting uit dat de kerken de naam dan ook zullen aanpassen, bijvoorbeeld door de postale aanduiding ”hersteld” tot een vast onderdeel van de naam te maken.”
Na eigen onderzoek ziet het moderamen van de GKH echter geen reden om „onmiddellijk” tot naamswijziging over te gaan. „Te zijner tijd zal de PKN, na overleg met een juridisch deskundige, een gepaste reactie ontvangen.”
Verder besloot de synode negen deputaatschappen in te stellen, onder meer voor de behandeling van bezwaarschriften, voor de opleiding tot de dienst des Woords en voor onderzoek naar de Herziene Statenvertaling. Voor de deputaatschappen, de quaestor (penningmeester) en de archivaris zijn inmiddels instructies opgesteld.
Als internetdomeinnaam koos de synode het adres www.gere- formeerde-kerken-hersteld.nl. „Dat is in overeenstemming met het besluit van de naam van de kerken.” Daaraan gekoppeld is het adres www.gknh.nl. Voor internationaal gebruik is gekozen voor www.reformed-churches-netherlands-restored.nl. De websites zijn nog niet actief.
De Gereformeerde Kerken hersteld, ook wel nieuwe vrijgemaakten genoemd, tellen ongeveer 1250 leden. Dr. S. de Marie uit Zwolle is de enige predikant in actieve dienst.