AMSTERDAM - De vakcentrale FNV waarschuwt werknemers dat ze niet te vroeg moeten juichen als ze op hun loonstrookje van januari een „mooie plus” zien ten opzichte van december.
„Het zoet op de loonstrook” wordt volgens de FNV in veel gevallen tenietgedaan doordat aan de andere kant de kosten in het levensonderhoud stijgen door het nieuwe zorgstelsel, hogere energie- en woonlasten en inflatie.
Een woordvoerder van de vakcentrale meldde woensdag dat de FNV halverwege deze maand een ”operatie loonstrook” begint om de leden te helpen bij het ontcijferen van nieuwe loonstrookjes. Bovendien blijkt volgens de FNV-zegsman uit eerdere ervaringen met grote stelselwijzigingen, zoals de belastingherziening van 2001, dat „chaotische toestanden” kunnen ontstaan. „Vooral kleinere bedrijven hadden toen moeite om de nieuwe maatregelen in het loon te verwerken.”
Volgens de koopkrachtplaatjes van het kabinet blijkt dat over de hele linie huishoudens er in 2006 op vooruitgaan. De FNV meent dat veel mensen de koopkrachtplaatjes van het kabinet verwarren met het loonstrookje. „En dan kan vooral het nieuwe zorgstelsel roet in het eten gaan gooien, omdat die paar tientjes voordeel per maand zo weg zijn.”
Salarisverwerkers, zoals Raet, LogicaCMG en ADP, erkennen dat loonstrookjes in 2006 lastig te vergelijken zijn met die van 2005 en dat er breder gekeken moet worden naar uitgaven en inkomsten. Dat komt vooral door het nieuwe zorgstelsel, dat het verschil tussen ziekenfonds- en particulier verzekerden opheft.
Dankzij andere maatregelen van het kabinet, zoals lagere belasting en WW-premie, gaan volgens Raet dit jaar veel werknemers er netto wel op vooruit op hun loonstrookje. Het bedrijf, dat voor circa 2 miljoen mensen het loon verwerkt, presenteerde gisteren in de Volkskrant berekeningen op basis van de eerste 20.000 salarisoverzichten. Daaruit blijkt dat modale inkomens (circa 2280 bruto per maand) dit jaar maandelijks ruim 60 euro netto meer loon ontvangen. Werknemers met het minimumloon (circa 1264 euro bruto per maand) gaan er 40 euro op vooruit. De hogere inkomens kunnen door de invoering van het nieuwe zorgstelsel juist iets lager uitvallen. De uitkomsten sluiten aan bij de eind vorig jaar gepresenteerde verwachtingen van het ministerie van Sociale Zaken.
De FNV-woordvoerder: „Maar je vindt in al die cijfers geen sector- en bedrijfsafspraken terug over pensioen- en ziektekosten. Of bijvoorbeeld de individuele keuze voor een aanvullende of een basisverzekering voor ziektekosten. En over geld opzijzetten voor spaarloon en verlofsparen via levensloop wordt ook niet gesproken.”
Veel mensen krijgen volgens de FNV per 1 januari een zorgtoeslag die te hoog is vastgesteld. Dat zegt beleidsmedewerker Van der Velden in het vandaag verschenen FNV e-Magazine. De zorgtoeslag is mede gebaseerd op de gemiddelde nominale premie voor de zorgverzekering. De gemiddelde premie is voor het berekenen van de zorgtoeslag geschat op 1106 euro. Nu blijkt dat de werkelijke nominale premie gemiddeld rond de 1050 euro ligt.
„Dat zou betekenen dat de mensen ruim 50 euro per jaar te veel ontvangen”, zegt Van der Velden. „Voor een huishouden met twee volwassenen komt dit neer op 100 euro. Volgens de wet wordt in de loop van 2006 naar de gemiddelde premies gekeken en vanaf 1 juli wordt het teveel of tekort verrekend. Dat betekent dat mensen in de tweede helft van het jaar een stuk minder zorgtoeslag ontvangen. Wij vinden dat dat niet kan.”
Ondertussen kiezen veel FNV’ers voor de collectieve zorgverzekering die de vakbond samen met verzekeraar Menzis aanbiedt. Gisteren liet de vakbond weten te verwachten dat 100.000 leden van de aanbieding gebruik zullen maken. Tot nu toe hebben zich 35.000 FNV-leden aangemeld voor de polis van Menzis. Ook collega-vakcentrale CNV biedt zijn leden een collectieve polis aan. Tot begin deze week meldden 3900 van de ongeveer 345.000 leden zich hiervoor aan. Voor de basisverzekering zijn zij overigens minder kwijt dan de FNV-leden.
Infokader
Koopkrachtplaatjes niet verwarren met loonstrook.
Denk aan stijgende energie en woonlasten.
Modaal inkomen zou 60 euro meer ontvangen.
FNV denkt dat zorgtoeslagen te hoog zijn vastgesteld.