EU-ministers praten verder over bietenprijs
BRUSSEL - De EU-landbouwministers hebben donderdagmorgen hun marathonberaad over een sterke prijsdaling voor suikerbieten, dat afgelopen dinsdagmiddag begon, voortgezet. Het is de bedoeling donderdag door te vergaderen tot er een akkoord is.
De Britten, die momenteel het voorzitterschap van de Unie bekleden en die daarmee de regie voeren over de onderhandelingen, presenteerden bij de hervatting van het plenaire overleg een nieuw compromisvoorstel. Woensdagavond meldde een woordvoerder „duidelijke vooruitgang.” Woensdag- op donderdagnacht is er voortdurend met bewindspersonen afzonderlijk gesproken om te komen tot een breed gesteunde hervorming van het al bijna veertig jaar oude beleid op dit terrein.De Wereldhandelsorganisatie (WTO) bepaalde in april dat Brussel de bietentelers te veel beschermt en daarmee een vrije handel en eerlijke concurrentie belemmert. Overschotten, dat wil zeggen de hoeveelheden die de vastgestelde plafonds overschrijden, worden afgezet op de mondiale markt tegen een bedrag dat de kosten niet dekt. Dit laatste is mogelijk doordat de boeren een flinke subsidie ontvangen op hun quotum. Deze praktijk roept veel ergernis op bij grote producenten als Brazilië, Thailand en Australië. Binnen de EU zijn Frankrijk, Duitsland, Polen, Groot-Brittannië, Italië en Nederland de voornaamste spelers.
In reactie op de veroordeling door de WTO heeft Europees commissaris Fischer Boel (Landbouw) in juni voorgesteld de garantieprijs met 39 procent naar beneden te brengen, met voor de akkerbouwers een compensatie van 60 procent van het vroegere inkomen. Aanvankelijk wilde zij de invoering van de veranderingen uitsmeren over twee jaar. Eerder deze week opperde zij een termijn van vier jaar. De maatregelen moeten resulteren in een geringere en efficiëntere productie. De industrie krijgt geld voor de sluiting van fabrieken.
De gevolgen voor de betrokken sector zijn ingrijpend. De overkoepelende belangenorganisatie Copa-Cogeca vreest dat circa een op de drie boeren zal stoppen. De Europese Commissie verwacht dat de effecten in Nederland beperkter van omvang zullen zijn.