Binnenland

Kruisraket nauwkeurig tot op 1500 kilometer

DEN HAAG - Opnieuw komt minister Kamp van Defensie met de kruisraket op de proppen. Volgens de minister een „mensvriendelijk wapen.”

Riekelt Pasterkamp
14 October 2005 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

In de zogeheten marinestudie pleit de minister voor een ondersteunende rol van de marine bij landoperaties. Dus niet midden op de oceaan ronddobberen met zwaarbewapende fregatten, maar operaties vlak onder de kust.

Daarin past de kruisraket. De nieuwste versie van de Amerikaanse Tomahawk-raket heeft een bereik van 1500 kilometer. De raket kan vanaf zee worden afgeschoten op bijvoorbeeld vijandelijke commandocentra, bunkers en trainingskampen voor terroristen.

Kamp sprak eerder over een „mensvriendelijk wapen”: de precisie minimaliseert de kans op onschuldige slachtoffers en Nederlandse troepen blijven ver van het slagveld.

Voor ’slechts’ 109 miljoen euro krijgt de vaderlandse marine 30 kruisraketten. Een koopje, wil Defensie doen geloven. Bovendien: de vier gloednieuwe luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF, totale bouwkosten ruim 2 miljard euro) zijn zonder de raketten niet optimaal benut. Het vlaggenschip van de marine, Hr. Ms. De Zeven Provinciën, is al volledig uitgerust om de Tomahawks aan boord te nemen.

Dat klinkt als zou een man een nieuwe auto met trekhaak kopen en vervolgens zijn vrouw wijsmaken dat er toch een caravan moet komen. Zo wordt de trekhaak immers volledig benut.

De 6 meter lange Tomahawk is bijna vijftien jaar na zijn introductie in de eerste Golfoorlog nog steeds een staaltje van technisch vernuft. De raket, geladen met 450 kilo explosieven, wordt op een minimale vlieghoogte van 10 meter, net onder de snelheid van het geluid, op een voorgeprogrammeerd doelwit afgevuurd, zo goed als onzichtbaar voor radars.

Tijdens het begin van de oorlog tegen Irak in maart 2003 werden honderden Tomahawk-kruisraketten vanaf Amerikaanse marineschepen in de Perzische Golf en de Rode Zee afgevuurd.

De Tomahawk heeft twee brandstoftanks en twee motoren. Kruisraketten zijn eigenlijk onbemande vliegtuigjes. Tijdens de Golfoorlog in 1991 zagen journalisten in Bagdad ze voorbijkomen.

De nieuwe generatie Tomahawks heeft bovendien de mogelijkheid om tijdens de vlucht van route te veranderen en uit vijftien voorgeprogrammeerde doelwitten te kiezen.

De bedoeling is om zo precies mogelijk te bombarderen en zo min mogelijk (burger)slachtoffers te maken. De Amerikaanse marine heeft naar schatting 1000 kruisraketten in huis, met een prijs van 600.000 dollar per stuk.

Het blijft onzeker of Kamp zijn zin krijgt. In de Kamer steunde in het verleden alleen de VVD Kamp voluit in zijn streven de Tomahawk-raketten voor de LCF’s aan te schaffen. Ook D66 steunt Kamp nu.

Volgens D66-kamerlid Bakker heeft Kamp de benodigde 109 miljoen euro in zijn plannen vrijgesteld. Hij verkoopt namelijk vier van de zes M-fregatten. De opbrengsten daarvan zijn bedoeld voor de kruisraketten, voor kleinere patrouilleschepen voor kustwachttaken en voor het uitbreiden van de twee mariniersbataljons.

Het CDA heeft de sleutel in handen. Bij de partij bestaat „geen principieel bezwaar tegen aanvalswapens”, zegt CDA-kamerlid Kortenhorst. „Maar we kunnen bij Defensie de euro maar een keer uitgeven en dit kostbare wapen heeft bij ons nog steeds geen prioriteit.” Kamp krijgt zijn kruisraketten dus niet cadeau.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer