Binnenland
Kerken laken beleid voor arme mensen

De kerken in Nederland zijn kritisch over de gevolgen van de kabinetsplannen voor arme mensen. „De vele signalen over toenemende verarming in ons land lijken aan dit kabinet voorbij te gaan”, stelde de interkerkelijke werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA.

Binnenlandredactie

Kerkinactie, een onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland (PKN), laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. „In de Miljoenennota staan weinig concrete aanknopingspunten om de koopkracht van de echte minima te verbeteren.”

In juni kwam Kerkinactie nog met een rapport over armoede in Nederland. Daarin stond dat diaconieën te maken hebben met een explosieve toename van hulpvragen van mensen die moeten rondkomen van een minimum.

„Deze mensen profiteren helaas niet van de voorgestelde lastenverlichting”, stelt Kerkinactie vast. „De voorgenomen maatregelen van het kabinet, zoals het afschaffen van het lesgeld en van het gebruikersdeel van de OZB en de verlaging van de WW- en de AWBZ-premie, zijn vooral voordelig voor de midden- en hogere inkomens.”

De hulporganisatie vindt dat het kabinet meer aandacht moet schenken aan de kwetsbare groepen. De organisatie pleit voor lastenverlichting en inkomenssteun.

Arme Kant van Nederland/EVA vindt dat de regeringsploeg van Balkenende „kansen mist om financiële ruimte te benutten voor rechtvaardiger verhoudingen.”

De minima komen er volgens de belangengroep „bekaaid af en worden hard getroffen door de nieuwe wetten. De reparaties komen te laat, het water is hun al boven de lippen gestegen. De koopkrachtreparaties van 2,5 miljard komen maar voor een heel klein deel ten goede aan deze mensen, de rijke ouderen en gezinnen met hoge inkomens plukken er vooral de vruchten van. Een nog scherpere tweedeling in de maatschappij is het gevolg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer