De vier grote steden denken dat de veiligheid in de achterstandswijken achteruitgaat, als de politieregio’s niet meer zelf kunnen bepalen hoe ze hun middelen inzetten.
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zeggen dat in een reactie op de kabinetsplannen om het beheer van de politie over te hevelen naar het Rijk.
Dat betekent volgens de vier dat landelijke prioriteiten zwaarder gaan wegen dan de lokale. De steden begrijpen niet waarom het politiebestel nu moet veranderen, juist nu positieve resultaten worden geboekt op het gebied van veiligheid.
Zorgen maken ze zich ook over uitgeprocedeerde asielzoekers, van wie mogelijk velen in de illegaliteit belanden. Verder moet er meer geld komen voor de opvang van daklozen, ook om overlast tegen te gaan. Er leven naar schatting 20.000 tot 25.000 daklozen in de vier grote steden.
Wel positief zijn de vier steden over de extra cellen en TBS–plaatsen en de aandacht voor de bestrijding van terrorisme, dat ook lokaal aangepakt moet worden. De steden vragen zich wel af of zij hier ook extra geld voor krijgen. Daarnaast zijn ze positief over het extra geld voor de verbetering van de luchtkwaliteit en het aanpakken van huisjesmelkers.