Binnenland
„Troonrede niet revolutionair anders”

De troonrede had dit jaar een iets andere opzet dan in het verleden. De Koningin sprak enkel persoonlijke woorden over haar 25–jarig regeringsjubileum en sloot af met een citaat van haar moeder, koningin Juliana. Verder was de troonrede wat minder dan voorheen een opsomming van beleidsvoornemens en wat meer een lopend verhaal.

ANP

Deze aanpak – die volgens premier Balkenende al enkele jaren wordt nagestreefd – lijkt goed gevallen in de Tweede Kamer. „Ik vond het geen heel grote verandering", zei D66–kamerlid Van der Ham. „Maar het einde, waarin de koningin via een citaat van haar moeder iets zei over haar samenbindende rol in de samenleving, vond ik erg mooi".

Op VVD–kamerlid Van Beek kwam de troonrede evenmin „revolutionair anders" over, maar hij spreekt wel van „een verhaal waar goed naar was te luisteren. Het blijft toch altijd een opsomming van de hoofdpunten". Dat de Koningin er dit jaar een persoonlijk woord aan toevoegde, vindt Van Beek prima. „Natuurlijk kan dat. Het is voor iedereen duidelijk wat van Hare Majesteit is en wat van de premier".

Ook PvdA–leider Bos, voorstander van een andere opzet van prinsjesdag waarbij de koningin een veel persoonlijkere toespraak houdt, toonde zich dinsdag gematigd positief. „Het was iets begrijpelijker en minder stug dan anders. Maar het kan nog beter".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer