Binnenland
Bezorgdheid over kwaliteit zorg

De artsenorganisatie KNMG en de belangenorganisatie voor patiënten NPCF maken zich zorgen over de toekomstige kwaliteit van de patiëntenzorg. In reacties op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid voor volgend jaar schrijft bijvoorbeeld de artsenorganisatie dat het kabinet weinig geld over heeft voor behoud van die kwaliteit.

ANP

De nieuwe zorgverzekeringswet gaat volgend jaar in. De artsen verwachten fikse problemen, bijvoorbeeld doordat mensen meer geld kwijt zijn aan zorg. De KNMG is verder bang dat burgers de kluts kwijtraken door alle nieuwe regels, fouten maken bij het invullen van formulieren en onverzekerd raken. Ook zijn artsen misschien zoveel tijd kwijt aan alle administratieve verplichtingen in het nieuwe systeem dat ze te weinig tijd hebben om patiënten te helpen.

Volgens de KNMG moet het ministerie goed onderzoeken of de wet in de dagelijkse praktijk niet te veel problemen oplevert. Zo ja, dan moet er snel worden bijgestuurd.

Het kabinet wil dat met de nieuwe wet ziekenhuizen en andere zorginstellingen hun zorg beter afstemmen op wat patiënten willen. Zorgverzekeraars moeten namens de patiënt onderhandelen met de instellingen om een zo scherp mogelijke prijs en een zo goed mogelijk zorgaanbod te krijgen. De regering hoopt de gezondheidszorg op die manier goedkoper en efficiënter te maken. De patiëntenorganisatie NPCF is bang dat de stem van de patiënt verloren gaat in de strijd tussen grote, sterke partijen als ziekenhuizen en ziektekostenverzekeraars.

De koepelorganisatie van ziekenhuizen NVZ vindt dat het ministerie van Volksgezondheid volgend jaar te weinig geld op tafel legt voor dure geneesmiddelen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt meer geld beschikbaar te stellen voor de aanschaf van medicijnen die soms 300.000 euro per jaar per patiënt kosten. Ook verandert hij de regels zodat de medicijnen sneller voor een patiënt beschikbaar komen. Voor de ziekenhuizen gaan de maatregelen niet ver genoeg. Ze schatten dat ze volgend jaar alleen al 200 miljoen kwijt zijn aan de introductie van nieuwe, dure geneesmiddelen. De stijging van hun budget is 400 miljoen, zodat ze de helft van hun extra budget meteen al kwijt zijn, zeggen ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer