Buitenland

Westelijke Jordaanoever nu ook ontruimd

Een dag na het voltooien van de ontruiming van de Gazastrook, hebben Israëlische troepen dinsdag de laatste nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontruimd. Dat meldde het Britse persbureau Reuters op gezag van een politiewoordvoerder.

Redactie digitale media
23 August 2005 17:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:52

De nederzettingen, Sanur en Homesh, waren de laatse van vier plaatsen die ontruimd werden. Vooral in Sanur ging de operatie niet zonder slag of stoot. Politieagenten droegen ongeveer veertig radicale jongeren uit een synagoge, omdat ze niet vrijwillig wilden vertrekken. Bovendien bestormden veiligheidstroepen een voormalig Brits fort in Sanur, waar zich eveneens tegenstanders van de ontruiming hadden verschanst.

Het leger had voorafgaand aan de ontruiming van Sanur en Homesh al de verwachting uitgesproken dat ongeveer 2000 orthodox–joodse kolonisten en hun sympathisanten zich niet zonder slag of stoot zouden laten verwijderen. Die voorspelling kwam uit. Nog voordat militairen en politieagenten Homesh en Sanur bereikten, kwam het al tot schermutselingen met tegenstanders van de ontruimingen.

De vooral jonge demonstranten bekogelden de ordetroepen met flessen en vuilnis. Militairen verschaften zich toegang tot de kolonies door prikkeldraad door te knippen en brandende barricades op te ruimen. Desondanks vertrokken dinsdagochtend al drie bussen met joodse gezinnen uit Sanur. Ook vanuit Homesh vertrok een bus met kolonisten.

Jeruzalem heeft voor het ontruimen van Sanur en Homesh ruim 15.000 militairen en politiemensen vrijgemaakt. Twee andere nederzettingen werden vorige week ontruimd. Ganim en Kadim waren daarvoor al grotendeels verlaten.

Ondanks de ontruiming van in totaal vier nederzettingen op de Jordaanoever, liet de Israëlische premier Sharon maandag weten dat hij vasthoudt aan de uitbreiding van de nederzetting Maale Adumim. De Palestijnen zeggen dat door deze expansie de Westelijke Jordaanoever in tweeën wordt gesplitst. Zij menen bovendien dat het Arabische Oost–Jeruzalem van de rest van het Palestijnse land wordt afgesloten. Maale Adumim is met ruim 30.000 inwoners de grootste nederzetting in bezet Palestijns gebied.

Maandag voltooide Israël de ontruiming van 21 nederzettingen in de Gazastrook. Daarmee kwam een eind aan 38 jaar bezetting van het Palestijnse gebied. Alle 8500 kolonisten hebben het gebied verlaten. De klus was twee weken eerder geklaard dan aanvankelijk was voorzien. Bovendien verliep de operatie veel vreedzamer dan was verwacht. In de synagoge van de laatste kolonie die werd ontruimd, Netzarim, was maandag nog een dienst met Israëlische militairen die de enclave tot voor kort tegen Palestijnen beschermden. Inwoners zongen, dansten en baden samen met de soldaten. De ongeveer vijfhonderd kolonisten vertrokken vervolgens zonder verzet te bieden naar Israëlisch gebied.

Israëlische militairen blijven voorlopig nog in de Gazastrook actief, alleen al omdat de verlaten gebouwen worden gesloopt. Verder zal het leger de land– en zeegrenzen van de Gazastrook blijven bewaken.

Leiders en duizenden aanhangers van de radicale Palestijnse beweging Hamas gingen maandagavond in Gaza–stad de straat op om het vertrek van alle kolonisten uit de Gazastrook te vieren. „Het is duidelijk dat de evacuatie van de nederzettingen en de terugtrekking van de bezettende Israëlische troepen een resultaat zijn van het gewapende Palestijnse verzet dat Israël op de vlucht joeg”, aldus een Hamasleider.

De Palestijnse president Abbas belde maandag met Sharon. Abbas sprak de hoop uit dat de relatie tussen Israël en de Palestijnen een nieuwe wending krijgt, nu de Gazastrook is ontruimd. Verder kwamen Abbas en Sharon overeen elkaar binnenkort te ontmoeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer