Buitenland

Israëlische kolonisten weg uit Gazastrook

Na 38 jaar bezetting heeft Israël maandag de ontruiming van zijn 21 nederzettingen in de Palestijnse Gazastrook voltooid. Twee weken eerder dan gepland en vreedzamer dan verwacht hebben alle ongeveer 8500 kolonisten het gebied verlaten. Ook alle sympathisanten van de kolonisten die het gebied niet wilden opgeven, zijn weg.

ANP
22 August 2005 16:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:52
GADID – Joodse inwoners van de Gazastrook worden begeleid door de politie als ze een synagoge ontruimen. Nu de ontruiming van de joodse nederzettingen in de Gazastrook zo goed als voltooid is, maken duizenden Israëlische militairen zich op om noordwaar
GADID – Joodse inwoners van de Gazastrook worden begeleid door de politie als ze een synagoge ontruimen. Nu de ontruiming van de joodse nederzettingen in de Gazastrook zo goed als voltooid is, maken duizenden Israëlische militairen zich op om noordwaar

In de synagoge van de laatste kolonie die werd ontruimd, Netzarim, was nog een dienst met Israëlische militairen die de enclave tot voor kort tegen Palestijnen beschermden. Inwoners zongen, dansten en baden samen met de soldaten.

De ongeveer vijfhonderd kolonisten vertrokken vervolgens zonder verzet te bieden naar Israëlisch gebied. De autoriteiten hadden er rekening mee gehouden dat de ontruiming van de laatste nederzetting een zware klus zou worden. Sommige bewoners waren zelfs maandagochtend nog bezig geweest met de bouw van een nieuwe woning.

Israëlische militairen blijven voorlopig nog in de Gazastrook actief, alleen al omdat de verlaten gebouwen worden gesloopt. Het leger zal verder de land– en zeegrenzen van de Gazastrook blijven bewaken. Ook in het luchtruim boven het gebied hebben de Israëliërs het zeker voorlopig nog voor het zeggen.

Israëlische ordetroepen ontruimen deze week nog twee nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. In Sanur en Homesh wordt felle tegenstand verwacht van de orthodox–joodse kolonisten. Duizenden agenten en militairen verzamelden zich al rond de nederzettingen.

Twee andere nederzettingen werden vorige week ontruimd. Ganim en Kadim waren daarvoor al grotendeels verlaten.

De Israëlische premier Sharon benadrukte maandag dat hij vasthoudt aan uitbreiding van de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De expansie van de nederzetting Maale Adumim zal doorgaan, aldus Sharon in de krant The Jerusalem Post. Als het plan wordt uitgevoerd, groeit de nederzetting vast aan Jeruzalem.

De Palestijnen zeggen dat door deze uitbreiding de Westelijke Jordaanoever in tweeën wordt gesplitst. Zij menen bovendien dat het Arabische Oost–Jeruzalem van de rest van het Palestijnse land wordt afgesloten. Door het voornemen zou een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk worden.

Sharon ontkent dat de Westoever door zijn voorstel zal worden gesplitst. Maale Adumim is met ruim 30.000 inwoners de grootste nederzetting in bezet Palestijns gebied.

De zogeheten routekaart voor de vrede, het vredesplan van de Verenigde Naties, Verenigde Staten, Europa en Rusland, riep nadrukkelijk op de bouw in de nederzettingen stil te leggen. De Amerikaanse regering sprak zich eerder uit tegen de uitbreidingsplannen bij Jeruzalem. Oorspronkelijk voorzag de routekaart ook in de ontruiming van alle joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer