De vogelpest in Rusland vormt geen extra bedreiging voor de Nederlandse pluimveehouderij. Extra maatregelen ter voorkoming van een mogelijke uitbraak zijn op dit moment daarom niet nodig, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw maandag.
In Rusland dook vorige week bij pluimvee in vier regio’s rond de Siberische stad Novosibirsk de variant H5N1 van de vogelpest op. Deze is ook dodelijk voor mensen. Het vermoeden bestaat dat trekvogels vanuit Zuidoost-Azië de ziekte hebben meegevoerd naar Rusland.
Het ministerie heeft naar aanleiding van de Russische uitbraken de risico’s hiervan voor Nederland onderzocht. „Die risicoanalyse geeft aan dat er geen extra maatregelen nodig zijn”, aldus de LNV-woordvoerster. Bij het onderzoek is gekeken of transporten met dieren tussen Rusland en Nederland of andere handelsstromen het virus kunnen meebrengen.
Na de uitbraken van de vogelpest eind 2003 in verscheidene Zuid-Aziatische landen zoals Thailand en Indonesië hebben het ministerie en de sector in Nederland voorzorgsmaatregelen tegen het virus getroffen. Zo proberen veehouders met kippen, kalkoenen en eenden een milde variant van de ziekte, een zogenoemd laagpathogeen virus, zo vroeg mogelijk bij de dieren op te sporen. Deze milde versie kan muteren in agressievere varianten zoals H5N1.
In Rusland verspreidt het vogelpestvirus zich, meldden verscheidene persbureaus gisteren. Uit de regio Altay ten westen van Novosibirsk en rond de stad Omsk zijn volgens de Duitse persdienst DPA meldingen van ziek pluimvee binnengekomen. In het Russische buurland Kazachstan zouden enkele honderden ganzen besmet zijn.
Omdat vogels de ziekte waarschijnlijk hebben meegedragen naar Rusland, waarschuwt de Russische veterinaire inspectiedienst dat ook Europa hierdoor te maken kan krijgen met de vogelpest. Volgens de woordvoerster van LNV komen alleen ganzen uit het noordelijk deel van Siberië in Nederland. In die streek zijn nog geen uitbraken gemeld. Vanuit de nu getroffen zuidelijke regio’s rond Novosibirsk en Omsk trekken geen vogels naar Noordwest-Europa.