Buitenland
Relatie India en Pakistan op kookpunt

Door nieuwe aanvallen van rebellen op Indiase veiligheidstroepen en door zware artilleriebeschietingen tussen Indiase en Pakistaanse troepen bij de bestandslijn in het omstreden Kasjmir is de spanning tussen beide kernmachten nog verder opgelopen. De vrees dat er opnieuw een oorlog tussen beide landen losbarst neemt toe.

Buitenlandredactie
GHADKAL - Een Indiaas gezin verlaat het dorp Ghadkal in Kasjmir, nadat hun huis onder Pakistaans mortiervuur is komen te liggen. Honderden families ontvluchten de regio, uit angst voor een oorlog tussen India en Pakistan. - Foto EPA
GHADKAL - Een Indiaas gezin verlaat het dorp Ghadkal in Kasjmir, nadat hun huis onder Pakistaans mortiervuur is komen te liggen. Honderden families ontvluchten de regio, uit angst voor een oorlog tussen India en Pakistan. - Foto EPA

Beide landen waren in het verleden al driemaal in een oorlog verwikkeld, waarvan tweemaal om Kasjmir.

Pakistan heeft de internationale gemeenschap gevraagd mee te werken aan een oplossing van de crisis door India tot rede te brengen en het land ervan te overtuigen dat het conflict aan de onderhandelingstafel moet worden opgelost. Verder zouden er onafhankelijke internationale waarnemers moeten worden ingezet om te voorkomen dat de infiltranten de bestandslijn tussen beide delen van Kasjmir overschrijden. India heeft dit voorstel meteen van de hand gewezen.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Armitage, gaat op korte termijn naar India en Pakistan in een poging de spanning te verminderen. Wanneer hij vertrekt is nog niet bekend, deelde de woordvoerder van zijn departement maandag mee.

De Pakistaanse president Musharraf kondigde aan dat hij morgen politici zal consulteren over de situatie. Diezelfde dag zit hij ook een gezamenlijke vergadering van zijn kabinet en de nationale veiligheidsraad voor.

De spanning is sinds vorige week dinsdag fors aan het oplopen. Toen vielen meer dan dertig doden bij een aanslag op een Indiase kazerne bij Jammu. Onder de slachtoffers waren veel vrouwen en kinderen van militairen.

Vanmorgen hebben Pakistaanse en Indiase troepen elkaar opnieuw bestookt over de bestandslijn in Kasjmir. Dit hebben de autoriteiten en ooggetuigen bevestigd.

Twee Indiase militairen kwamen maandag om het leven en zes raakten gewond door drie aanslagen op posities van het Indiase leger in de regio Jammu. Eerder in het weekeinde vielen bij aanvallen in Kasjmir veertien doden, onder wie vier Indiase soldaten. Zij kwamen zondag om het leven door een granaataanval op een Indiase veiligheidspost. Bij de nachtelijke aanval in het zuiden van Kasjmir kwam ook een van de aanvallers om het leven. De andere twee konden ontsnappen.

De aanslagen zijn het werk van moslimextremisten die vechten voor aansluiting van Kasjmir bij Pakistan en tegen wat zij de Indiase bezetting van een deel van Kasjmir noemen. Volgens India steunt Pakistan die militanten. Dat land spreekt de aantijgingen tegen, maar zegt wel dat de strijd van de rebellen legitiem is.

Na de aanslag van zondag deelde de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Singh, mee dat Indiase paramilitaire eenheden in het gebied die onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vielen, onder commando van het leger komen te staan. De Indiase kustwacht komt direct onder bevel van de marine.

Singh stelde Pakistan vergeldingsacties in het vooruitzicht als troepen uit dat land Indiase posities aan de grens onder vuur zouden nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer