Binnenland
„Agressie bij voetbal besmettelijk virus”

Agressie tijdens en rond voetbalwedstrijden is tegenwoordig „een besmettelijk virus.” Dat stelt emeritus hoogleraar criminologie prof. G. P. Hoefnagels, die in het verleden diverse onderzoeken deed naar voetbalvandalisme.

J. Visscher
<center> HOEFNAGELS <br> ...van de gekke... </center>
<center> HOEFNAGELS <br> ...van de gekke... </center>

Beperkte agressie op het voetbalveld zich voorheen tot een paar raddraaiers, momenteel „lijkt het wel alsof een heel vak wordt meegesleept”, stelt Hoefnagels in reactie op de ernstige rellen van zondag voor en na de wedstrijd Feyenoord-Ajax. „Veel mensen worden aangestoken door een paar leiders.”

Dat hooligans zondag een aantal treinen sloopten, noemt Hoefnagels „van de gekke.” „De brave burger wordt in feite de dupe van deze hoogst onmaatschappelijke vernielzucht.” Alcohol is vaak funest. „Dat kan het beest in iemand los maken.”

Hoefnagels verbaast zich erover dat sommige vormen van relschopperij in stadions worden geaccepteerd. „Pas zag ik tijdens een wedstrijd dat er een compleet reclamebord naar beneden werd gesmeten. Dat is toch van de gekke? Het kan zomaar gebeuren dat daardoor mensen sneuvelen. Daar hoor je niemand over. Wat mij betreft wordt op zo’n moment onmiddellijk omgeroepen: De persoon die dat bord heeft gegooid, moet onmiddellijk uit het stadion worden verwijderd.”

Hoefnagels, die voorheen zitting had in de tuchtcommissie betaald voetbal van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB), pleit er sterk voor voetbalvandalen zelf op te laten draaien voor de schade. „Jarenlang konden voetbalrelschoppers ongemoeid hun gang gaan. Nu zie ik op dat front wel veranderingen. Ik roep al jaren dat je die jongens op de huid te zitten. Zet ze in het gevang. Laat hen de schade vergoeden. Het verhaal dat die vandalen geen geld hebben, is onzin. Investeer geld in het op een effectieve manier innen van de boetes.”

Een meerderheid van de Tweede Kamer denkt eraan supporters te verbieden met hun eigen voetbalclub mee te gaan naar een wedstrijd in een andere stad. Hoefnagels, voorheen D66-senator, is daar niet onverdeeld gelukkig mee. „Zo moeten de goeden onder de kwaden leiden.” Hij stelt voor om bij bepaalde wedstrijden „heel selectief” publiek toe te laten. „Dan moet je denken aan besturen, vips en commissies.”

Hoefnagels zou het toejuichen als ordebewakers van voetbalclubs handhavingstaken van de politie overnemen, zodat de politie de handen vrij heeft voor andere taken. „Clubs kunnen miljoenen betalen voor spelers. Laat ze ook maar miljoenen betalen voor de beveiliging.”

Van harte ondersteunt Hoefnagels de oproep van VVD-kamerlid Rijpstra aan voorzitters van voetbalclubs om raddraaiers eerder en sneller uit het stadion te verwijderen. „Natuurlijk moeten relschoppers een stadionverbod krijgen. Laat ze tijdens wedstrijden maar op het politiebureau zitten.”

Belangrijk is dat op het voetbalveld een cultuuromslag plaatsvindt, stelt Hoefnagels. „Op het veld moet het draaien om mooi en aantrekkelijk voetbal. Dan praat je over voetbalvrijheid. Een speler die zijn tegenstander vloert, moet niet alleen maar een gele kaart krijgen, maar moet onmiddellijk het veld worden afgestuurd. Nu is de scheidsrechter vaak te bang om een speler het veld af te sturen.”

Oorlog hoort toch haast bij voetbal?

„Als het doorgaat zoals nu, is dat inderdaad het geval. Maar het kan ook anders. Dat zie je bij tennis en hockey. Daar breken geen grote rellen uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer