Camilla Parker Bowles is opgenomen in de schoot van de Britse koninklijke familie sinds zij zich de wettige echtgenote mag noemen van prins Charles. De media die haar verguisden, moeten wennen. Toch lijkt zich een kentering in de publieke opinie af te tekenen. Camilla kon wel eens de juiste vrouw op de juiste plaats zijn.
Tussen de 15.000 en 20.000 mensen hebben zaterdag een plaats bemachtigd in Windsor om een glimp op te vangen van het bruidspaar Charles en Camilla. Het regent niet, hoewel de kou van de achterliggende dagen is blijven hangen. Handgeklap en applaus, vlaggetjes, wapperende haren en opbollende jassen zijn te zien als de prins en zijn Camilla komen aanrijden in een Rolls-Royce Phantom IV uit 1962 en hun opwachting maken in het stadhuis van Windsor. Camilla draagt een ivoorkleurig ensemble van chiffon met bijbehorende hoed, Charles heeft zich in een traditioneel jacquet gehesen. Bij de korte plechtigheid zijn familie en vrienden aanwezig, uitgezonderd koningin Elizabeth en haar man, prins Philips. Charles’ zoon William en Camilla’s zoon Tom treden op als getuigen.
Na het burgerlijk huwelijk wordt er een opfrispauze ingelast. Dan volgt er een speciale dienst in de St. George’s Chapel van Windsor Castle. Hier wordt het huwelijk van prins Charles en Camilla Parker Bowles ingezegend. De ouders van de bruidegom zijn dan wel aanwezig. Ze schrijden onder de laatste tonen van de muziek van Bach, Händel, Grieg en Albinoni achter de Dean van Windsor de kapel binnen. De ongeveer 800 gasten in de banken gaan staan. Camilla draagt voor deze gelegenheid een lange lichtblauwe mantel met sleep en opstaand kraagje, geborduurd met gouddraad, met daaronder een japon van dezelfde kleur. Het kapsel wordt getooid met een diadeemachtig sieraad.
De aartsbisschop van Canterbury, Williams, neemt het woord. Alle gasten lezen een traditioneel gebed (uit 1662) op waarin schuld wordt beleden voor zonden en verdorvenheden. De voormalige aartsbisschop van Canterburg Carey leest dan het bijbelgedeelte voor uit Openbaring 21 vers 1-7. Dit is een korte dienst van toewijding en gebed. Officieel trouwen in de kerk is er voor Charles en Camilla niet bij - vooral omdat Camilla’s ex, Andrew Parker Bowles, nog in leven is. Andres Parker Bowles bevindt zich overigens wel als genodigde in de kapel, samen met talrijke andere vertegenwoordigers van vorstenhuizen (onder wie ook prins Constantijn en prinses Laurentien).
Na de dienst komen Charles en Camilla naar buiten en schudden zij handen met het publiek. Het paar ontdooit tijdens het ’bad’ in de menigte. De spanning is duidelijk geweken en Camilla krijgt zelfs een zoen op haar wang gedrukt.
In de Britse pers is de laatste dagen een voorzichtige omslag merkbaar als het gaat om de houding ten opzichte van dit huwelijk. Er zijn zelfs al mensen die roepen dat Camilla wel eens een goede koningin zou kunnen zijn. The Observer noemt Camilla een „vaak belasterde dame” die uit de schaduw treedt op „een bijna volmaakte trouwdag.” The Daily Mirror constateert dat de echtelieden „zeer verliefd” lijken, nadat ze elkaar in het gemeentehuis van Windsor het jawoord hebben gegeven. The Times schrijft dat Camilla straalt en dat zelfs prins Charles een lach op zijn gezicht weet te toveren.
De 57-jarige Camilla Parker Bowles is al meer dan dertig jaar een zeer goede vriendin van de een jaar jongere Charles. Ze heeft drie keer een liefdesrelatie met hem gehad voordat ze, na de echtscheiding van Charles met Diana, definitief de rol van Charles’ geliefde kreeg. Camilla draagt nu de adellijke titel hertogin van Cornwall (deze krant vermeldde zaterdag abusievelijk gravin) en zal naast Charles als prinses-gemalin door het leven gaan. Mocht Charles de troon bestijgen, dan wordt zij koningin. De door Diana gevoerde titel prinses van Wales, waar Camilla ook aanspraak op kan maken, zal zij niet gebruiken uit respect voor de in 1997 verongelukte Diana.
Charles en Camilla zijn meteen na de receptie van zaterdag op Windsor op huwelijksreis gegaan. Hoe lang de wittebroodsweken duren, weet niemand. Of de prins de uitvaartplechtigheid vrijdag in Monaco zal bijwonen, is evenmin bekend. De start van de honeymoon ligt in Schotland, in Birkhall, op het koninklijke landgoed Balmoral. De eerste dag van verblijf in Birkhall begint voor de kersvers getrouwde paar met het bijwonen van de ochtenddienst in de Crathie Parish Church in Aberdeenshire. Hier krijgen Charles en Camilla nog eens een speciale zegen mee voor hun huwelijk.