Buitenland
Charles en Camilla geven elkaar het jawoord

De Britse kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles hebben elkaar zaterdag het jawoord gegeven. Duizenden belangstellenden hadden het paar opgewacht.

ANP
WINDSOR – De Britse kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles gaven elkaar zaterdagmiddag in de St. George Chapel van Windsor Castle het kerkelijk jawoord in aanwezigheid van leden van de koninklijke familie. Eerder die middag was het burgerlijk huwel
WINDSOR – De Britse kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles gaven elkaar zaterdagmiddag in de St. George Chapel van Windsor Castle het kerkelijk jawoord in aanwezigheid van leden van de koninklijke familie. Eerder die middag was het burgerlijk huwel

Bij het burgerlijk huwelijk in het gemeentehuis van Windsor traden Charles’ zoon William en Camilla’s zoon Tom op als getuigen. Daarna volgde de kerkelijke inzegening door de aartsbisschop van Canterbury op Windsor Castle, in het bijzijn van koningin Elizabeth.

Trouwen in de kerk mocht niet, omdat zowel Charles als Camilla is gescheiden, en Camilla’s ex – Andrew Parker Bowles – nog in leven is. Tijdens de dienst spraken de echteleiden de strengste akte van boetedoening uit die de Anglicaans bijbel bevat. Daarmee deden zij boete voor hun beider echtscheidingen, die werden veroorzaakt door de relatie die zij al voor hun huwelijken hadden.

Onder de achthonderd genodigden voor het huwelijk waren vertegenwoordigers van tal van koningshuizen. Prins Constantijn en prinses Laurentien vertegenwoordigden het Nederlandse. Het huwelijk zou aanvankelijk vrijdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld in verband met de uitvaart van paus Johannes Paulus II. Dat uitstel heeft de beveiligingskosten zo ongeveer verdubbeld. Enkele honderden veiligheidsmensen bewaakten de festiviteiten in Windsor Castle.

In Windsor waren zaterdag ongeveer 2500 journalisten aanwezig. Volgens de politie waren bovendien circa 20.000 belangstellenden naar Windsor gekomen. Voor Charles’ eerste huwelijk, in 1981 met Diana Spencer, waren 600.000 mensen op de been. De politie arresteerde fluks een naaktloper en er waren enkele protesten van homo’s die Charles tweede huwelijk aangrepen om ertegen te protesteren dat zij in Groot–Brittannië helemaal niet mogen trouwen.

Het paar werd gereden in een Rolls Royce Phantom VI uit 1962. Bij het burgerlijke huwelijk droeg de bruid een ivoorkleurig ensemble (chiffon jurk met zijden jas) van het ontwerpersduo Robinson Valentine. Philip Treacy maakte de hoed en Linda Bennett de schoenen. De bruidegom droeg een traditioneel jacquet. Tijdens de kerkelijke inzegening was Camilla gekleed in een lange zijden, porceleinblauwe mantel met sleep en klein opstaand kraagje, geborduurd met gouddraad, met daaronder een japon van dezelfde kleur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer