Binnenland

Huurbevriezing bespaart overheid half miljard per jaar

De bevriezing van de sociale huur bespaart de overheid 492 miljoen euro per jaar, omdat lagere huren ook lagere huurtoeslag betekent. Dat staat in de voorjaarsnota.

18 April 2025 13:39Gewijzigd op 18 April 2025 15:03Leestijd 2 minuten

Dat geld wordt voor een deel al direct uitgegeven: in 2026 gaat de huurtoeslag eenmalig omhoog, wat de overheid 1 miljard euro kost. De coalitiepartijen verkochten dit als ‘boodschappenbonus’.

Het kabinet trekt voor de komende jaren ook in totaal 1,1 miljard euro uit om woningbouwcorporaties te compenseren voor de huurbevriezing. Door de bevriezing stijgt de huur voor sociale huurders niet, maar lopen dus ook de inkomsten van de woningbouwcorporaties terug. Branchevereniging Aedes waarschuwt dat met deze maatregel 50 miljard minder investeringscapaciteit beschikbaar is.

Minister Mona Keijzer komt ze tegemoet door in 2026 270 miljoen euro en in 2027 én 2028 405 miljoen euro uit te trekken voor investeringen in de sociale huur. In totaal komt dat neer op 1,1 miljard euro in de voorjaarsnota.

De minister van Financiën, Eelco Heinen, zegt dat de meevaller van de huurbevriezing deels terechtkomt bij de corporaties, maar dat op de lange termijn de overheid er inderdaad geld aan overhoudt. Of huurders nu uiteindelijk meer geld in de portemonnee overhouden, kan Heinen nog niet zeggen. „Pas in augustus heb ik de koopkrachtplaatjes.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer