Kinderen lopen hand in hand met oorlogsgetuigen door Den Haag
Kinderen liepen donderdag hand in hand met gevluchte kinderen en veteranen door Den Haag tijdens de eerste editie van de Loop voor Hoop. Zo’n 130 kinderen en 50 andere deelnemers deden mee aan de wandeling die eindigde in Madurodam.
De Loop voor Hoop startte op twee „symbolische” plekken, namelijk vanaf het Vredespaleis en de Waalsdorpervlakte, waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 Nederlanders werden geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Tijdens de wandeling gingen kinderen tussen de 10 en 13 jaar in gesprek met kinderen die gevlucht zijn uit landen als Syrië, Oekraïne en Afghanistan en veteranen. De Haagse burgemeester Jan van Zanen liep ook mee.
Van Zanen vindt het een „heel goed” initiatief, zei hij achteraf. Hij denkt dat het misschien wel makkelijker is om lopend verhalen over te brengen. „Wereldwijd lijden kinderen onder oorlogen, die door volwassenen worden begonnen. Met deze loop laten de kinderen zien dat ze aan anderen denken en hen steunen. Vrijheid begint bij het begrijpen van de ander en daar dragen deze jonge Hagenaars vandaag prachtig aan bij. Ik ben trots op jullie!”, aldus de burgemeester.
De insteek van de wandeling is dat een betere wereld begint met luisteren naar een ander, aldus de Nationale Kinderherdenking, waar het evenement onder valt. Een woordvoerder meldt ook dat kinderen het Jeugdjournaal zien en zich zorgen maken over geweld in de wereld. Door lopend met elkaar in gesprek te gaan hoopt de organisatie dat de kinderen de wereld van een ander leren begrijpen en beseffen dat er hoop is.
Dorien Korsten, directeur van de Nationale Kinderherdenking, is „tevreden” over de eerste editie. „Het was indrukwekkend om te zien hoe oprecht de kinderen naar elkaar luisterden. Ze gingen écht het gesprek aan met een ander. Dat zorgde voor waardevolle ontmoetingen en wederzijds begrip.”