Economie

Bunq ruim 10 miljoen kwijt aan compensatie gedupeerden oplichting

Onlinebank bunq heeft vorig jaar meer dan 10 miljoen euro betaald aan klanten die slachtoffer waren geworden van oplichting. Dat is veel meer dan de 203.000 euro die de bank van oprichter en topman Ali Niknam hieraan in 2023 kwijt was, staat in het jaarverslag over 2024.

15 April 2025 19:25Gewijzigd op 15 April 2025 19:45Leestijd 2 minuten

Vorig jaar ontstond veel ophef over de manier waarop bunq met de schade van klanten omging, nadat de NOS en NRC hadden geschreven dat opvallend veel bunq-klanten door oplichterstrucs hun geld hadden verloren. Slachtoffers konden daarna moeilijk contact krijgen met de bank. Ook was er kritiek op het gebrek aan beveiligingsmaatregelen.

Onduidelijk is aan hoeveel klanten compensatie is uitbetaald. In het jaarverslag benadrukt bunq in 2024 meerdere maatregelen te hebben genomen. „Als slachtoffers wettelijk recht hebben op compensatie, zullen we hen altijd terugbetalen. Zo niet, dan beoordelen we elke situatie zorgvuldig en passen we extra coulance toe in gevallen van schrijnende omstandigheden.”

Bunq stelt ook dat fraudeurs steeds geslepener worden en zich vaak voordoen als betrouwbare bronnen zoals bankmedewerkers, overheidsfunctionarissen of zelfs dierbaren. Dat doen ze om persoonlijke gegevens te stelen of mensen te misleiden bij het goedkeuren van frauduleuze transacties.

De bank kon de sterk gestegen compensatiekosten makkelijk opvangen. De winst steeg vorig jaar met 65 procent naar ruim 85 miljoen euro. Het was het tweede jaar op rij dat bunq wist af te sluiten met winst. Het totaal aan spaargeld steeg van bijna 7 miljard naar 8 miljard euro. Ook wist bunq, dat eind vorig jaar 650 voltijdsbanen telde, zijn klantenbestand uit te breiden. Bunq telt nu ruim 17 miljoen gebruikers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer