Tweede Kamer stemt tegen moties over verplichte stagevergoeding
De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag tegen meerdere voorstellen gestemd van oppositiepartijen om werkgevers te verplichten stagiairs een tegemoetkoming te geven voor hun werk. De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB konden zich niet vinden in moties om alle stagiairs een vergoeding te geven of alleen zij die in de zorg werken of een verplichte meewerkstage doen.
De coalitiepartijen stemden ook niet voor een minder dwingende motie van CDA en D66. Die riep op om het voor werkgevers interessant te maken om een stagevergoeding te geven, met een financiële prikkel of op een andere manier.
Vakbond CNV Jongeren reageerde teleurgesteld. „Door tegen een stagevergoeding te stemmen, blijven veel stagiaires in de financiële problemen zitten”, liet de bond weten. Stagiairs zouden nu vaak ingezet worden als onbetaalde, maar volwaardige kracht, terwijl een derde van de stagiairs volgens eerder onderzoek van CNV nauwelijks kan rondkomen.
De stemming had naar de mening van de bond „wel één lichtpuntje”. Een meerderheid van de Kamer heeft volgens CNV ingestemd met een verkenning naar een publiek-privaat stagefonds. Voor zo’n fonds had de jongerenorganisatie van CNV eerder al gepleit. „In andere landen is het heel normaal dat grote werkgevers zo betaalde stageplekken voor mkb’ers financieren. Hopelijk wordt dit zo in Nederland ook de norm.”