Binnenland

Projectie brengt slachtoffers bombardement Rotterdam tot leven

Precies 85 jaar na het verwoestende bombardement op Rotterdam worden de namen en waar mogelijk ook de gezichten van slachtoffers geprojecteerd op gebouwen, bomen en schermen door de hele stad. De projecties zijn onderdeel van het project De namen van 14 mei, waarmee de initiatiefnemers recht willen doen aan de impact die het bombardement nog steeds heeft op nabestaanden.

10 April 2025 11:43Gewijzigd op 10 April 2025 12:04Leestijd 2 minuten

Burgemeester Carola Schouten zet het project op 6 mei in gang in de stationshal van Rotterdam Centraal, waarna de namenanimatie zich volgens de organisatie „als een olievlek” verspreidt door de stad. Behalve in de stationshal zijn de namen te zien op onder meer Ahoy en het KPN-gebouw op de Kop van Zuid. Op een plataan in het centrum, die gespaard bleef tijdens het bombardement, worden de gezichten van slachtoffers geprojecteerd.

De projecties zijn te zien tot 14 mei, de dag waarop de Duitsers Rotterdam in 1940 bombardeerden. Het bombardement kostte zeker 711 mensen het leven en legde een groot deel van de stad in de as.

Initiatiefnemers van het project zijn het Comité Herdenking 14 mei, een bureau dat zich bezighoudt met kunstprojecten en een videoproductiebedrijf. „Jarenlang is het in Rotterdam vooral gegaan over de verwoeste stad en niet zozeer over de verwoeste mensenlevens”, melden zij. Het animatieproject moet daarin verandering brengen. Behalve de projecties worden op een speciale website „onvertelde verhalen” over de slachtoffers gedeeld. Mensen die verhalen kennen over de dagen rond het bombardement, bijvoorbeeld via hun familie, kunnen die met de initiatiefnemers delen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer