Crisis CGK duurt voort; wat is de toekomst voor het kerkverband?
Afgelopen vrijdag is de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken onder voorbehoud beëindigd. Over wat er is besproken en hoe het nu verder moet, spreekt Gijsbert Bouw in deze aflevering van RDactueel met Maarten Stolk en Addy de Jong, beide kerkredacteuren die de synode intensief hebben gevolgd.

Het laatste redmiddel en ‘houtskoolschets’ van het moderamen om het kerkverband in twee afdelingen te verdelen, kreeg afgelopen donderdag niet de benodigde steun van ten minste 80 procent van de stemmen. „Je zag eigenlijk dat de wat meer vooruitstrevende afgevaardigden zich er niet in konden vinden. Die vinden het te definitief om de kerk in twee afdelingen op te delen. Zij pleiten ervoor om een pas op de plaats te maken, en het met elkaar over hermeneutiek –de manier waarop je de Bijbel uitlegt– en ecclesiologie te hebben,” aldus Stolk.
Vooral voor de kerken die zich al een tijd niet aan de synodebesluiten houden, en dus onder andere vrouwen in de ambten toestaan, zou het voorstel een oplossing voor hun probleem kunnen zijn. Waarom stemden ze dan niet voor? De Jong: „Men lijkt daar toch principiële bezwaren tegen te hebben. Dominee Nutma verwoordde het zo: „We kunnen het lichaam van Christus toch niet scheuren? Heeft Christus dan twee schaapskooien?””