OpinieCommentaar
Maximumaantal wolven vaststellen voor ons land
Elf keer deed BBB-leider Caroline van der Plas een verzoek tot het houden van een debat over de opkomst van de wolf in ons land. Steeds ontbrak daarvoor voldoende steun, maar toen de PVV ruim een maand geleden haar verzet ertegen liet varen, kon Kamervoorzitter Bosma een debat inplannen. Afgelopen dinsdagavond was het zover.
Hoofdredactie

Het ging er pittig aan toe tussen de Kamerleden, maar vooralsnog verandert er niet veel. En dat kan niet de bedoeling zijn. Regeren betekent vooruitzien; niet eindeloos kibbelen en ruzie maken. Een gepolariseerd wolvendebat doet het vertrouwen van de burgers in de politiek geen goed.
Er waren veel stekeligheden. Vooral PVV-Kamerlid Dion Graus maakte het bont en kreeg het met verschillende Kamerleden aan de stok, met name met BBB-leider Van der Plas en SGP-Kamerlid Flach. Maar de Kamer kan niet om de PVV heen. Wilders en consorten vormen de grootste fractie in de Tweede Kamer en hebben de sleutel voor de koers die het kabinet moet varen, in handen.
De noodzaak van een constructieve opstelling van de PVV en de overige fracties in de Tweede Kamer wordt steeds groter. Het aantal wolven in ons land neemt hand over hand toe, evenals het aantal incidenten met deze dieren. Wolven jagen in natuurgebieden vooral op reeën en wilde zwijnen, maar vorig jaar doodden de roofdieren ook zo’n 2500 schapen, runderen, pony’s en andere dieren die door mensen worden gehouden.
Natuurlijk hebben veehouders de verantwoordelijkheid om hun vee te beschermen tegen de aanvallen van wolven door goede hekken rond weilanden te plaatsen. Dat gebeurt hier en daar nog te weinig, zo blijkt uit onderzoek van de Wolvencommissie Gelderland.
Maar er is ook een andere kant. De vraag is of een dichtbevolkt land als Nederland wel een ongebreidelde groei van de wolvenpopulatie aankan. In 2018 vestigde de eerste wolf zich in het noorden van de Veluwe. Zeven jaar later leven er naar schatting tussen de 100 en 125 van deze roofdieren in ons land. Het is daarom goed dat ChristenUnie, CDA en SGP dinsdag gezamenlijk een motie indienden om een maximumaantal wolven vast te stellen dat in ons land kan leven. Door middel van slimme maatregelen en populatiebeheer moet dat aantal op peil blijven. Omdat de wolf in ons land geen natuurlijke vijand kent, is het onverantwoord de populatie ongebreideld te laten groeien. Populatiebeheer past prima in de scheppingsopdracht om deze aarde te bouwen en te bewaren. Hopelijk krijgt deze motie een meerderheid. Dat is een mooie eerste stap.
Daarna zal er een discussie ontstaan over de vraag hoe groot de populatie dan mag zijn. Laat het gezond boerenverstand daarvoor leidend zijn. Maatwerk is nodig. Mensen en nutsdieren moeten zich veilig weten, hoewel dat in dit ondermaanse en in deze gevallen wereld slechts ten dele kan.