EU wil onderzeese kabels beter beveiligen met nieuw systeem
De Europese Commissie werkt aan een centraal systeem om mogelijke bedreigingen voor en schade aan onderzeese kabels in kaart te brengen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Eurocommissaris voor tech en veiligheid Henna Virkkunen presenteerden vrijdag tijdens een bezoek aan Finland een plan dat EU-landen moet gaan helpen kabels in zee te beschermen tegen ongelukken of opzettelijke aanvallen van Rusland.
De Commissie trok eerder al 8 miljard euro uit voor nieuwe elektriciteitskabels door zee. Verder wordt een half miljard geïnvesteerd in het installeren van nieuwe kabels op zeebodems rond Europa en 30 miljoen euro om zwakke plekken te inventariseren.
„Geen enkel land is vrij van bedreigingen”, zegt EU-buitenlandchef Kaja Kallas. „Recente aanvallen op onderzeese kabels hebben dat opnieuw duidelijk gemaakt.” De kabels zijn volgens Kallas van vitaal belang voor Europa. Ze verbinden de EU immers met de hele wereld. Het gaat dan onder meer om dataverbindingen.
Kallas zegt dat „iedereen die verantwoordelijk is voor sabotage wordt gestraft”. De Europese Commissie belooft alle middelen, waaronder sancties, in te zetten wanneer een land wordt betrapt op het beschadigen van kabels.
Op de zeebodems rond Europa ligt een groot aantal kabels. Communicatiekabels bijvoorbeeld die zorgen voor een internetverbinding tussen Europese landen, maar ook naar de Verenigde Staten. De kabels zijn verantwoordelijk voor zo’n 99 procent van het intercontinentale internetverkeer, volgens de Europese Commissie.
Sinds de Russische invasie van Oekraïne worden kabels in de Oostzee regelmatig beschadigd. EU-beleidsmakers verdenken Russische vrachtschepen ervan hun anker over de zeebodem te laten slepen om de communicatie- en elektriciteitskabels kapot te trekken.