Binnenland

Kabinet denkt aan ‘noodwet’ om uit stikstofimpasse te komen

Het kabinet denkt aan een „noodwet” om uit de stikstofimpasse te komen. Dat heeft landbouwminister Femke Wiersma vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad, zonder in detail te treden over wat er precies in die wet moet komen te staan. „Alle opties liggen open”, aldus de BBB-bewindsvrouw.

ANP
14 February 2025 13:38Gewijzigd op 14 February 2025 14:13

Na een recente uitspraak van de Raad van State is het nog lastiger geworden om vergunningen te verlenen voor activiteiten die tot meer stikstofuitstoot leiden. Het kabinet heeft daarop een ministeriële commissie ingesteld die oplossingen gaat zoeken om Nederland „van het slot te halen”.

De betrokken ministers gaan kijken wat er mogelijk is binnen de bestaande wet- en regelgeving. Ook willen zij onderzoeken of Brusselse regels wellicht iets te streng zijn geïnterpreteerd, zodat daar nog bewegingsruimte zit. Daarnaast wordt gekeken hoe zekerder kan worden gemaakt dat maatregelen om de uitstoot te verlagen ook echt werken.

De coalitiepartijen spraken in hun hoofdlijnenakkoord al af dat er een nieuwe „rekenkundige ondergrens” moet komen, waarmee voor activiteiten met een beperkte uitstoot de vergunningsplicht vervalt. Een voorstel daartoe gaat „op korte termijn” voor advies naar de Raad van State, zegt Wiersma. „Daar hebben we nu de wetenschappelijke toetsing van.” Daarmee staan „alle seinen op groen” voor deze maatregel, aldus de minister.

Deze voorgenomen versoepeling zou soelaas kunnen bieden voor ondernemers - veelal boeren - die door een eerdere stikstofuitspraak van de Raad van State ineens een vergunning moesten hebben, maar die niet meer konden krijgen. Deze groep wacht al jaren op een oplossing. Of zo’n ondergrens bij de rechter standhoudt, is overigens nog maar de vraag.

Toch spreekt Wiersma alvast van goed nieuws voor boeren. Ook woningbouwprojecten zouden hiermee op weg geholpen kunnen worden, denkt de minister.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer