Politie: dader aanslag München had islamistische oriëntatie
De man die donderdag inreed op een menigte in München had volgens de politie een „islamistische oriëntatie”. Ook de aanklager ziet dat hij islamistische overtuigingen heeft, maar vindt het te vroeg om vast te stellen dat er sprake is van een terroristische aanslag.
„Ik ben heel voorzichtig met gehaaste uitspraken, maar op basis van wat we nu weten, zou ik durven spreken van een islamistisch motief voor de misdaad”, zei aanklager Gabriele Tilman tijdens een persconferentie.
36 mensen raakten gewond toen een 24-jarige Afghaan inreed op een demonstratie van een vakbond. Twee personen zijn volgens de politie het „zwaarst gewond”, onder wie een kind van 2 jaar. Acht personen zijn „zwaargewond” en tien mensen „middelzwaargewond”. Mogelijk loopt het aantal gewonden nog verder op, omdat niet alle gewonden zich bij de hulpdiensten gemeld zouden kunnen hebben.
De politie heeft huiszoekingen gedaan en de telefoon van de verdachte doorzocht om te zoeken naar aanwijzingen over het motief. Hij uitte zich religieus in chatverkeer en ook op sociale media, maar zegt weinig concreets over aanslagplannen. Er zijn geen aanwijzingen dat hij lid is van een terroristische organisatie zoals Islamitische Staat (IS). Ook denkt de politie momenteel niet dat hij hulp heeft gehad bij de aanslag.
Volgens aanklager Tilmann heeft de man wel bekend dat hij bewust op de menigte inreed. Hij zou bij zijn arrestatie „Allahoe akbar” hebben geroepen. De verdachte is nog niet officieel aangeklaagd, maar het onderzoek gaat om 36 keer poging tot moord.
Tilmann benadrukt dat de Afghaan legaal in Duitsland was en het land niet hoefde te verlaten. Hij is in 2016 als onbegeleide minderjarige vluchteling naar Duitsland gekomen. Hij had geen strafblad en woonde in München.
Het is niet duidelijk waarom de verdachte een vakbondsdemonstratie koos voor de aanslag. Bij de bijeenkomsten waren ook politieagenten aanwezig die snel konden ingrijpen. Ze hebben daarbij schoten gelost, maar de dader niet geraakt.
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier bezocht vrijdagochtend een herdenking voor de slachtoffers en legde samen met lokale politici en vakbondsleden rozen op de plek van de aanslag.