Amsterdam krijgt kathedraal en wordt bisschopsstad
Paus Franciscus heeft de St. Nicolaasbasiliek tegenover het Centraal Station in Amsterdam tot (co-)kathedraal verheven. Daarmee is Amsterdam een bisschopsstad geworden.
![De rooms-katholieke Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam. beeld Wikimedia Commons](https://images.rd.nl/fill/crop:2271:1419:sm/w:1020/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F236702_0ee26c7997.jpeg)
Dat maakte het rooms-katholieke bisdom Haarlem-Amsterdam vrijdag bekend.
De hoofdkerk van het bisdom Haarlem-Amsterdam blijft de kathedraal Sint Bavo (Koepelkathedraal) aan de rand van Haarlem. Daarom krijgt de Nicolaasbasiliek in Amsterdam officieel de titel van co-kathedraal, omdat hier een tweede bisschopszetel komt. De officiële naam van de kerk is nu Co-kathedrale Basiliek van St. Nicolaas. Bisschop Jan Hendriks neemt op zaterdag 8 maart de nieuwe zetel in bezit.
Amsterdam was wereldwijd een van de weinige „christelijke” hoofdsteden waar geen kathedraal te vinden was, aldus het bisdom. Er bestaan meer bisdommen met twee kathedralen. Zo heeft het Belgische aartsbisdom Mechelen-Brussel de Sint Romboutskathedraal in Mechelen en de kathedraal van Sint Michiel en Sint Goedele in Brussel.
„Deze nieuwe status valt de St. Nicolaasbasiliek toe in dit Heilig Jaar, waarin bovendien het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad wordt gevierd”, schrijft het bisdom op zijn website. „Hiermee ontvangt het jubilerende Amsterdam een betekenisvol geschenk van de kerk, die al nauw betrokken was bij het ontstaan van de stad.”
Relikwie
Het bisdom noemt de benoeming tot kathedraal „de bekroning van de eeuwenlange katholieke aanwezigheid in de Nederlandse hoofdstad, waarvan de oorsprong, stadsrechten en bloei nauw met de kerk zijn verbonden”. De kerk is vernoemd naar Sint-Nicolaas, de stadspatroon van de hoofdstad.
In 2012 werd de Sint Nicolaaskerk een basiliek. Een paar jaar geleden werd een stukje rib van Sint Nicolaas bijgezet in de basiliek. De relikwie werd in 2021 geschonken aan de bevolking van Amsterdam door de Abdij van Egmond, waar het bijna duizend jaar lag.
Amsterdam heeft al eeuwenlang banden met de kerk. Die schonk de grond waar de eerste huizen van de stad op werden gebouwd en in 1300 kreeg Amsterdam de stadsrechten van de toenmalige bisschop. Ook kent de hoofdstad een eigen mirakel, toen in 1345 een stervende man een hostie uitbraakte in het haardvuur en de hostie intact bleef. Het Mirakel van Amsterdam maakte de stad een populair bedevaartsoord en wordt elk jaar nog herdacht met een processie.