OpinieCommentaar

Bontenbal legt de vinger op de zere plek

Het is CDA-leider Bontenbal niet gelukt paal en perk te stellen aan de lawine aan moties die Tweede Kamerleden jaarlijks indienen.

Hoofdredactie
3 February 2025 12:50
CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal verdedigde een voorstel om het Reglement van Orde van de Tweede Kamer zo te wijzigen dat de aantallen moties die ingediend kunnen worden, beperkt worden. beeld Dirk Hol
CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal verdedigde een voorstel om het Reglement van Orde van de Tweede Kamer zo te wijzigen dat de aantallen moties die ingediend kunnen worden, beperkt worden. beeld Dirk Hol

Het paardenmiddel dat hij daarvoor uit de kast wilde trekken, een quotum, gaat op JA21 na alle fracties te ver.

En dus blijft de praktijk bestaan waarbij persvoorlichters elke dinsdag, na de wekelijkse stemmingen, in soms hilarisch aandoende persberichten bluffen voor welke majeure veranderingen Kamerleden van hun partij de handen op elkaar hebben gekregen, getuige de aangenomen moties. En de nog veel kwalijker praktijk waarbij zij, of de indieners, op de sociale media een keur aan screenshots verspreiden om te laten zien welke fracties hun briljante en o zo broodnodige moties steunden en welke niet. Lees: welke Kamerleden in hun ogen deugen, welke aan de schandpaal moeten worden genageld omdat ze zogenaamd hypocriet zijn, en ga zo maar door.

Want anno 2025 is dat de treurige realiteit: naast dat deel van de moties dat blijk geeft van vakmanschap dat wordt aangewend om het beleid en het wetgevingsproces te verbeteren, staat een ander deel dat puur is gericht op effectbejag. De werkelijkheid wordt daarmee bewust gesimplificeerd; polarisatie en misleiding zijn het doel.

In 2023 deed FVD per motie de oproep abrupt te stoppen met het toedienen van puberteitsremmers en hormoonblokkers aan minderjarigen. De fractie bracht daarmee diverse partijen ernstig in verlegenheid. Waaronder ook degene die al eerder forse bedenkingen hadden geuit tegen die medische handelswijze en hadden aangedrongen op bezinning. Uiteindelijk stemden die toch tegen, met als zwaarwegende argumentatie dat het hun ontbrak aan het juiste zicht op de consequenties voor lopende behandeltrajecten en onderzoeksprojecten voor het geval de motie een meerderheid zou halen en zou worden omgezet in beleid.

Moties die puur bedoeld zijn om zaken te versimpelen en de feiten te verdraaien, deugen niet

Op de sociale media werden ze niet geprezen om hun behoedzaamheid; er werd gehakt van hen gemaakt.

Treiter- en profileringsmoties zijn symptomen van een onderliggende praktijk waar het nodige aan schort. In dit geval van een praktijk waarin partijen zich liever niet te veel richten op het algemeen belang en er door de kiezer in bevestigd willen worden dat ze op de goede weg zijn door te polariseren, de werkelijkheid te verdraaien en weg te lopen voor hun eigen verantwoordelijkheid.

Dat een gedegen en goed onderbouwde initiatiefnota niet het wondermiddel zou zijn om dit ergerniswekkende patroon te doorbreken, stond al op voorhand vast. Het siert Bontenbal dat het hem er niet van weerhield toch zijn nek uit te steken. En er is een kleine opsteker: een deel van de Kamer beloofde aan zelfreflectie te doen. Dat houdt de hoop levend dat de gedachtewisseling die hij op gang bracht ooit wordt aangewezen als een van de momenten waarop de zaak ging kantelen. En de Tweede Kamer beetje bij beetje weer bij zinnen kwam.

Het commentaar vertolkt de mening van het Reformatorisch Dagblad en is geschreven door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer