Buitenland

Europees Parlement wil meer actie tegen internetplatforms

De Europese Commissie moet strenger optreden tegen grote socialemediaplatforms zoals X, Facebook en TikTok. Dat vindt een groot deel van het Europees Parlement. Wat de sociaaldemocraten, liberalen, de Groenen en de uiterst linkse fractie betreft, moet de Europese Commissie eerder boetes uitdelen aan platforms die zich niet houden aan de Europese digitale regels. De Europese wet daarvoor, de Digital Services Act (DSA), moet beter worden gehandhaafd, benadrukten Europarlementariërs dinsdag in een debat. Zij zeiden dat de Europese democratie in gevaar is.

ANP
21 January 2025 11:49Gewijzigd op 21 January 2025 12:54

De grootste partij in het Europees Parlement, de centrumrechtse EVP, dringt ook aan op een sterke handhaving van de DSA. Dat is nodig om democratieën te beschermen, misinformatie en inmenging tegen te gaan en de vrijheid van meningsuiting te handhaven. De partij vindt echter dat de Europese Commissie de wet al goed handhaaft. De midden en linkse partijen vinden juist dat er een flinke schep bovenop moet.

De twee uiterst rechtse fracties, de Patriotten voor Europa en de groep Europa van Soevereine Naties (ESN) zijn fel tegen de DSA. Zij stellen dat de wet niet de democratie beschermt, maar de vrijheid van meningsuiting beperkt. De conservatieve ECR is verdeeld.

Kim van Sparrentak (GroenLinks-PvdA) vindt dat de Europese Unie „nu moet opstaan voor democratie, haar internetregels stevig moet handhaven en in actie moet komen”, zei de Nederlandse Europarlementariër van de Groenen. „We kunnen het niet toestaan dat techmiljardairs ons manipuleren en ons verdelen.”

Europarlementariër Sebastian Kruis (PVV, onderdeel van de Patriotten) ging in het debat tekeer tegen de DSA die volgens hem tornt aan de vrijheid van meningsuiting. Onzin, beet Reinier van Lanschot (Volt) hem toe. In de wet wordt online verboden wat ook offline verboden is zoals haatzaaien, zei hij.

VVD’er Bart Groothuis (onderdeel van de liberale fractie Renew) vindt dat er naar Europese alternatieve socialemediaplatforms moet worden gezocht. Ook de sociaaldemocraten voelen daar wat voor.

Eurocommissaris Henna Virkkunen (Technologische Soevereiniteit, Veiligheid en Democratie) zegde na het debat toe de onderzoeken naar platforms te intensiveren. Momenteel lopen tien zaken, naar onder meer X, Facebook en TikTok. Het aantal medewerkers dat de DSA moet handhaven, wordt uitgebreid naar tweehonderd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer