Binnenland

Faissal T. stopt samenwerking met advocaten om ‘verschil inzicht’

De oudste zoon van vermeend topcrimineel Ridouan Taghi, Faissal, heeft de samenwerking zijn twee advocaten in zijn strafzaak beëindigd. Dat bleek uit een brief aan de rechtbank in Zwolle. T. zou vanwege „een verschil van inzicht” niet verder willen met advocaten Kamil Karakaya en Michael Ruperti.

ANP
21 January 2025 11:09Gewijzigd op 21 January 2025 12:34

Waar dat verschil van inzicht uit bestaat, is niet bekendgemaakt.

T. wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven. Dinsdag was de tweede voorbereidende zitting in de zaak tegen de 24-jarige man. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbank gaf aan overvallen te zijn door de brief. „Het komt ons rauw op het dak”, zei de rechtbankvoorzitter.

De oudste zoon van Ridouan Taghi gaf in de brief aan druk bezig te zijn met het zoeken naar nieuwe advocaten. Hij hoopt dat dit binnen twee of drie weken gelukt is. Ook schreef hij dat hij graag zijn besluit had willen toelichten in de rechtbank, maar dit niet wilde doen zonder raadsman.

Zowel Faissal T. als zijn voormalige advocaten waren niet aanwezig bij de zitting, die vijftien minuten duurde. Karakaya en Ruperti hebben tot op heden niet gereageerd. Het is onbekend of de strafzaak tegen T. nu vertraging oploopt. De volgende zitting staat gepland op 15 april. Het gaat dan om een regiezitting, waarin de verdere voortgang wordt besproken.

Faissal T. werd in 2023 aangehouden in zijn woonplaats Dubai. Afgelopen zomer is hij door de Verenigde Arabische Emiraten uitgeleverd aan Nederland. Sindsdien zit hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Volgens het OM heeft hij de criminele activiteiten van zijn vader overgenomen na diens arrestatie.

De naam van T. werd eerder deze maand vaak genoemd tijdens de eerste zitting in de zaak van voormalig advocaat Inez Weski. Volgens het OM wisselden de twee ruim 8000 cryptoberichten. Daarbij zaten volgens justitie ook berichten die in het geheim tussen vader en zoon - via Weski - zijn gewisseld. Deze berichten zijn dinsdag niet aan bod gekomen op de zitting.

Ridouan Taghi werd begin vorig jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in het liquidatieproces Marengo. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer