Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws

Pioniersplek De Stroom wordt wijkgemeente protestants Kampen, lutherse gemeente Alkmaar houdt laatste kerkdienst – en ander plaatselijk kerknieuws

Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan Kas
17 January 2025 16:47Gewijzigd op 20 January 2025 15:44
Pioniersplek De Stroom in Kampen is een initiatief vanuit de Broederkerk (foto). beeld RD, Anton Dommerholt 
Pioniersplek De Stroom in Kampen is een initiatief vanuit de Broederkerk (foto). beeld RD, Anton Dommerholt 

De Stroom Kampen

Pioniersplek De Stroom is de vierde wijkgemeente van de protestantse gemeente in Kampen geworden. Afgelopen zondag werden zeven ambtsdragers bevestigd.

De Stroom komt voort uit een initiatief in 2009 vanuit de Broederkerk (Gereformeerde Bond) om als kerk present te zijn in de nieuwbouwwijk Het Onderdijks en eens in de maand een laagdrempelige dienst te houden in basisschool Het Stroomdal. Dat is nog steeds de locatie van de pioniersplek, die in 2019 ontstond.

Elke eerste en derde zondag van de maand houdt de missionaire geloofsgemeenschap nu een reguliere dienst. In de samenkomst op de tweede zondag is er ruimte voor een getuigenis of een persoonlijk verhaal. Gemeenteleden kunnen dan „iets delen over hun leven en over bepalende momenten in hun leven met God”. Op de vierde zondag is er een open inloop met het karakter van een (grote) kring waarbij de bezoekers elkaar ontmoeten rond de Bijbel en ruimte nemen om met elkaar te bidden en te zingen.

Naar De Stroom komen wekelijks ongeveer 150 vaste bezoekers en circa 100 kinderen. Van hen woont het merendeel in de wijken Het Onderdijks en Stationskwartier, aldus missionair ouderling Gerrit van der Kolk. Naast de samenkomsten zijn er activiteiten als TienerStroom (ontmoeting rondom de Bijbel voor tieners), een tienersoos, Food & Faith voor de oudere tieners („gezellig (on)gezond eten en daarna doorpraten”) en huiskringen. Omdat de pioniersplek „het missionaire verlangen heeft om door relaties Gods Koninkrijk uit te breiden” heeft ze behalve een Alphacursus ook activiteiten die niet expliciet christelijk zijn en waarbij de hele buurt welkom is, zoals een kledingruilparty, een „stroombaltoernooi” en een mountainbiketoertocht.

Luthers Alkmaar

De evangelisch-lutherse gemeente in Alkmaar hield zondag haar laatste kerkdienst.

De laatste jaren waren er nog twee diensten per maand. De gemeente heeft onvoldoende menskracht om die in stand te houden, zegt woordvoerster Petra Schreiber. „De gemiddelde kerkganger is 80-plus en doorgaans zijn er, met de organist meegeteld, zo’n tien kerkgangers. Er moet voor de diensten simpelweg veel werk verzet worden voor weinig mensen, dat gaat niet langer.”

Het kerkgebouw aan de Oudegracht, dat in 1692 in gebruik werd genomen, blijft voorlopig beschikbaar voor de oecumenische viering op de eerste zondag van de maand, onder verantwoordelijkheid van de plaatselijke Raad van Kerken. In het toeristenseizoen is de kerk elke vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur voor bezichtiging geopend, vanaf de eerste kaasmarkt in mei.

Het stoppen van de kerkdiensten betekent niet het einde van de ruim 140 leden tellende lutherse gemeente. Een Bijbelkring en een gespreksgroep blijven bestaan. Ook wordt gedacht aan een maandelijkse ouderenmiddag in Het Swaenennest naast de kerk, het gebouw van de lutherse diaconie.

De lutherse gemeente, die begin zeventiende eeuw werd gesticht, is sinds twee jaar een zogeheten huisgemeente van de evangelisch-lutherse gemeente in Amsterdam. De meeste organisatorische en administratieve taken, waaronder ook het beheer van het kerkgebouw, worden vanuit het kerkelijk bureau in Amsterdam uitgevoerd.

Er bestonden plannen om de kerk en aangrenzende panden te verduurzamen, maar na een dure asbestsanering wordt daar voorlopig van afgezien.

Ngk Veenendaal

De Poortkerk in Veenendaal. beeld Wikimedia

De twee voormalige vrijgemaakt gereformeerde kerken Veenendaal-Oost en Veenendaal-West zijn samen verder gegaan onder de nieuwe naam Nederlandse gereformeerde kerk Veenendaal-Poortkerk.

De gereformeerde kerk vrijgemaakt Veenendaal werd in juni 1951 geïnstitueerd. Sinds december 1948 werden er al kerkdiensten belegd in  Veenendaal onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Ede. Ze werden gehouden in het OCB-gebouw aan de Sandbrinkstraat. Na de instituering kwam de gemeente bijeen in gebouw Eltheto van de hervormde gemeente. Vanaf 1968 beschikte de gemeente over een eigen gebouw, de Poortkerk. Die werd een aantal keren uitgebreid. Eerst, in 1992, de kerkzaal en een deel van de vergaderzalen; daarna, in 1999, werd het zalencentrum toegevoegd.

Na een periode van voortdurende groei werden beide gemeenten in januari 2004 als zelfstandige gemeente geïnstitueerd omdat het zielental met meer dan 1100 te groot werd voor één gemeente. De verwachte verdere groei bleef uit, maar beide gemeenten bleven aan elkaar verbonden omdat ze beide gebruik bleven maken van hetzelfde kerkgebouw. Groei was er niet meer en het aantal leden liep in beide gemeenten terug. In 2023 werd daarom begonnen met gezamenlijke diensten en gezamenlijk kinderwerk. „Dit heeft geleid tot de fusie, waarbij er één gemeente met 750 zielen is ontstaan”, liet de scriba vorige week weten.

In Veenendaal bestaat nog een tweede Ngk, de voormalige Nederlands gereformeerde kerk, Ngk De Lichtbron, die samenkomt in een aula van het Ichthus College. Die blijft zelfstandig en valt niet onder deze fusie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer