Buitenland

Litouwen wil balans in troepenmacht langs oostgrens en Oekraïne

Als EU-landen hun militairen vanuit Litouwen willen verplaatsen naar Oekraïne, als onderdeel van een zogenoemde geruststellingsmacht waarover momenteel wordt gesproken, moet dat gat worden opgevuld. Dat zegt de Litouwse viceminister van Defensie Karolis Aleksa in gesprek met het ANP. „We moeten Oekraïne krachtig steunen, maar onze frontlijnstaten aan de oostelijke flank van de Europese Unie mogen niet in een onveilige positie terechtkomen.”

ANP
3 April 2025 12:56Gewijzigd op 3 April 2025 13:32Leestijd 2 minuten

Aleksa gaat ervan uit dat daar een evenwicht in wordt gevonden. De steun van alle bondgenoten is daarbij onontbeerlijk, waaronder Nederland, Duitsland maar ook de VS, benadrukt Aleksa. Nederland levert tot in ieder geval eind 2026 militairen aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen ter afschrikking van Rusland. Die blijven altijd maar even. Duitsland is recent begonnen met de opbouw van een permanente brigade in Litouwen.

De 800 miljard euro die de EU-lidstaten de komende vier jaar in defensie moeten investeren, moet er echt komen, zegt Aleksa.

„Er is geld nodig dus moet Europa geld op tafel leggen.” Dat is de belangrijkste boodschap van Litouwen aan de EU-landen. Volgens de viceminister is dat ook een „duidelijk signaal voor de Verenigde Staten dat de Europeanen een tandje bijzetten, dat ze om hun eigen veiligheid geven.” Het maakt niet alleen de EU sterker, maar samen met de Amerikanen ook de NAVO.

Er moet volgens Aleksa haast worden gemaakt met de investeringen en productie van defensiematerieel. De dreiging vanuit Rusland is volgens hem groot en gevaarlijk. De EU moet daarom de steun aan Oekraïne vergroten en verder opvoeren, vindt Litouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer