Kabinet komt met centraal meldpunt tegen omzeiling sancties
Het kabinet richt een centraal meldpunt op waar bedrijven melding kunnen maken over de naleving van sanctiemaatregelen. Dat maakte minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) bekend tijdens een door Nederland georganiseerde internationale conferentie over sancties. Met het nieuwe meldpunt moet de omzeiling van sancties door onder meer Rusland worden aangepakt.
Bedrijven hebben een meldplicht als zij te maken krijgen met personen, instanties en bedrijven die op de Europese sanctielijst staan. Alleen moeten zij die informatie nu nog indienen bij verschillende ministeries en instanties. Die „versnippering” is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ingewikkeld voor bedrijven. „Het Centraal Meldpunt Sancties moet dit makkelijker maken.”
„Want de plicht om te melden moet geen opgave zijn”, zei minister Veldkamp op de conferentie in Den Haag voor Nederlandse en internationale beleidsmakers en vertegenwoordigers van bedrijven en financiële instellingen. Nederland organiseerde deze conferentie om te praten over naleving van sancties, met name die tegen Rusland zijn ingesteld na de invasie in Oekraïne.
Nederland wil dat de maatregelen beter uitvoerbaar en effectiever worden. „Sancties zijn het belangrijkste instrument, niet alleen om onze vijanden te verzwakken, maar ook om onszelf te versterken”, aldus Veldkamp.
De minister voegde toe dat het nieuwe meldpunt de regering ook moet helpen om een beter overzicht te krijgen van de werking van de sancties. Hij hoopt patronen te kunnen zien in de meldingen en beter te kunnen inschatten welke maatregelen werken en welke niet.
Ook de Finse en Letse ministers van Buitenlandse Zaken zijn aanwezig in Den Haag. Zij benadrukken dat de sancties tegen Rusland werken en dat de Russische economie daaronder begint te lijden. Toch is omzeiling nog een probleem. De Finse minister Elina Valtonen vertelde bijvoorbeeld over de incidenten op de Oostzee van de laatste weken. Daar werden meerdere stroom- en datakabels beschadigd en volgens de Finse autoriteiten was een schip uit de zogenoemde Russische schaduwvloot daarvoor verantwoordelijk. De schepen van de schaduwvloot varen niet onder Russische vlag en worden gebruikt om sancties te omzeilen.
Op de conferentie zijn ook Russische en Noord-Koreaanse wapens met westerse onderdelen tentoongesteld. Volgens Veldkamp tonen die wapens dat de sancties nog niet perfect zijn.