Buitenland

Vastgehouden Fransman in Iran onthult identiteit

Een Fransman die sinds oktober 2022 vastzit in Iran, heeft zijn identiteit onthuld in een audiobericht op radiozender France Inter. De man zei dat hij Olivier Grondeau heet en beschreef zijn situatie en die van twee andere Franse gevangenen als „uitputtend”.

ANP
13 January 2025 10:29Gewijzigd op 13 January 2025 11:10

De 34-jarige man was alleen bekend onder zijn voornaam doordat de Franse autoriteiten geen details over zijn zaak hadden vrijgegeven. In zijn audiobericht lijkt hij de autoriteiten op te roepen tot actie. Frankrijk ontbood de Iraanse ambassadeur afgelopen vrijdag vanwege de detentie van het drietal. De Fransen werden omschreven als „staatsgijzelaars” wier situatie „onverdraaglijk” is.

Grondeau werd ruim twee jaar geleden aangehouden in Shiraz, in het zuiden van Iran. Hij kreeg vijf jaar cel voor „samenzwering tegen de Islamitische Republiek”. Sinds datzelfde jaar zitten ook twee andere Fransen vast, lerares Cécile Kohler en haar partner Jacques Paris. Zij worden ervan beschuldigd arbeidsprotesten te hebben aangewakkerd. De families van het drietal verwerpen de beschuldigingen.

Het audiobericht komt bijna een week na de vrijlating van de Italiaanse journalist Cecilia Sala. Zij zat bijna drie weken vast in Teheran. Afgelopen weekend liet Italië een opgepakte Iraniër na een maand vrij. Hij werd vastgezet op verzoek van de Verenigde Staten, omdat hij onderdelen zou hebben geleverd voor drones die gebruikt werden bij een dodelijke aanval op Amerikaanse militairen in Jordanië.

Volgens Amnesty International heeft Iran recent ook een Duits-Iraanse vrouw vrijgelaten. De 70-jarige Nahid Taghavi arriveerde zondag in Duitsland. Ze werd in oktober 2020 gearresteerd en in augustus 2021 tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. De vrouw zat volgens haar familie vast wegens haar activisme. Taghavi zette zich in voor vrouwenrechten en vrijheid van meningsuiting.

In Iran zitten meer Europeanen en andere buitenlanders vast. Hoeveel het er momenteel zijn, is niet duidelijk. Volgens mensenrechtenorganisaties houdt Iran zich bezig met ‘gijzeldiplomatie’. Daarmee wordt bedoeld dat Iran buitenlanders oppakt als ruilmiddel voor gunsten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer