Shell bij schaarse stijgers in AEX dankzij hogere olieprijzen
Shell behoorde maandag tot de schaarse stijgers op de Amsterdamse beurs. Het olie- en gasconcern klom 0,9 procent dankzij de hogere olieprijzen. De olieprijzen liepen verder op tot het hoogste niveau in vier maanden door berichten over nieuwe Amerikaanse sancties op olie uit Rusland.
De algehele stemming op de Europese beurzen bleef negatief. Beleggers kauwden nog na op het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag voor forse koersverliezen zorgde op Wall Street. De aanhoudende sterke arbeidsmarkt in de VS geeft de Federal Reserve meer ruimte om langer te wachten met het verlagen van de rente.
De AEX-index op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 882,53 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 817,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,6 procent.
Op de beursvloeren wordt verder uitgekeken naar de resultaten van de grote Amerikaanse banken die later in de week op het programma staan. Ook staan er deze week nieuwe inflatiegegevens van de VS op het programma. De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.
De banken ING en ABN AMRO profiteerden van het vooruitzicht van hogere rentetarieven en stonden naast Shell in de kleine kopgroep van de AEX. ABN AMRO won 0,4 procent en ING steeg 0,7 procent. De kenners van Deutsche Bank schroefden het koersdoel voor ING licht op, terwijl zakenbank Bernstein het aandeel ING van de verkooplijst afhaalde.
De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI en betalingsverwerker Adyen waren de grootste dalers bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met minnen tot 3 procent. Besi (min 2,3 procent) werd door effectenhuis Needham van de kooplijst gehaald. Aegon daalde 0,2 procent. De verzekeraar is gestart met het eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma van 150 miljoen euro.
In de MidKap had Air France-KLM last van de hogere olieprijzen. De luchtvaartcombinatie zakte ruim 2 procent en was daarmee de grootste verliezer bij de middelgrote bedrijven. Arcadis daalde dik 1 procent. De Amerikaanse zakenbank Jefferies verlaagde het koersdoel voor het advies- en ingenieursbureau. Het koopadvies bleef wel ongewijzigd.
De euro was 1,0225 dollar waard, tegen 1,0231 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 77,90 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent meer op 80,97 dollar per vat.