genderzorg

Genderpoli Amsterdam overbelast, neemt geen volwassen patiënten aan

De grootste genderpoli van Nederland, in het Amsterdam UMC, neemt voorlopig geen nieuwe volwassenen in behandeling. De beslissing is het gevolg van een overbelasting van de genderzorg.

Redactie binnenland
10 January 2025 17:50
Ziekenhuismedewerkers van Amsterdam UMC. beeld ANP, Koen van Weel 
Ziekenhuismedewerkers van Amsterdam UMC. beeld ANP, Koen van Weel 

Er worden „veel meer personen […] naar ons verwezen dan wij aankunnen”, schrijft Amsterdam UMC in een document voor mensen die informatie willen over de wachttijden bij de poli. Kinderen en adolescenten die op de wachtlijst staan ingeschreven, worden nog wel opgeroepen voor een intakegesprek. Dat meldde NRC vrijdag.

Op de genderpoli van het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie (KZcG) in Amsterdam UMC komen mensen die voelen dat hun geboortegeslacht niet bij hen past. Na een doorverwijzing van een huisarts of een andere zorgverlener, komen patiënten op de wachtlijst voor een eerste afspraak met een psycholoog, waarna mogelijk een diagnostiek traject begint. In dit traject wordt door psychologen (en soms psychiaters) onderzocht of iemand aan genderdysforie lijdt. En of mensen behandeld kunnen worden met hormonen en eventueel een operatie kunnen ondergaan.

Terwijl het aantal aanmeldingen al jaren gestaag toeneemt heeft de poli „net als heel Nederland te maken met een tekort aan psychologen”.

Op dit moment staan ruim 4.500 volwassenen en 1000 kinderen en adolescenten op de wachtlijst in Amsterdam. Daar komen maandelijks honderd nieuwe aanmeldingen bij. Jaarlijks roept het ziekenhuis gemiddeld 450 volwassenen en 250 kinderen en adolescenten op.

Net als Amsterdam UMC hebben ook andere  genderklinieken beperkte capaciteit en moeten mensen ook daar jaren wachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer