OpinieCommentaar
Israël moet eigen soldaten beschermen, maar óók de Palestijnen
Het begint er steeds meer op de lijken dat niet alleen leden van de regering van Israël in het buitenland kunnen worden opgepakt voor het plegen van mogelijke oorlogsmisdaden in Gaza, maar ook gewone soldaten. Het zou Israël moeten aansporen om niet alleen de eigen soldaten te beschermen, maar ook de Palestijnse burgers in Gaza.
Hoofdredactie
Joodse mannen kijken vanaf de grens naar de bombardementen van het Israëlische leger op Gaza. beeld AFP
Al sinds de aanslag van Hamas op Israël van 7 oktober 2023 woedt er niet alleen een fysieke oorlog tussen Israël en Hamas, maar ook een oorlog om het imago. Het feit dat diverse landen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een verzoek hebben ingediend om te onderzoeken of Israël genocide pleegt op de burgers in Gaza plaatst de Israëlische overheid voor steeds grotere problemen. Niet alleen de Israëlische premier Netanyahu en de voormalige minister van Defensie Gallant lopen het gevaar gearresteerd te worden als ze naar het buitenland gaan, maar ook gewone soldaten. Zo heeft de Israëlische regering alles op alles moeten zetten om een Israëlische soldaat zondag weg te krijgen uit Brazilië, omdat hij het gevaar liep opgepakt te worden voor het plegen van mogelijke oorlogsmisdaden. In totaal zouden in diverse landen zo’n twaalf militairen eveneens dat gevaar lopen of hebben gelopen. Voor de soldaat die in Brazilië dreigde te worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden is de situatie extra schrijnend omdat hij een overlevende is van de slachtpartij van Hamas op 7 oktober.
De strijd van Israël in de publieke opinie is zo goed als onmogelijk door het verwrongen beeld dat veel landen voor zichzelf hebben gecreëerd over het conflict tussen Israël en islamitische terreurgroepen. De beeldvorming dat Israël de dader is en de Palestijnen het slachtoffer zijn, lijkt niet meer te veranderen.
Israël en zijn grootste bondgenoot, de Verenigde Staten, erkennen het Internationale Strafhof in Den Haag niet. Maar dat maakt inwoners van beide landen niet immuun voor uitspraken van dat hof. Nu ook ‘gewone’ militairen het gevaar lopen opgepakt te worden als ze buiten Israël of de VS komen, is dat een grote zorg voor de regering. Soldaten die vechten voor het voortbestaan van de staat Israël mogen nooit door de eigen overheid in de steek worden gelaten.
Toch zou juist Israël, dat stelt het meest morele leger ter wereld te hebben, er goed aan doen om naast het met alle mogelijke middelen bijstaan van de eigen soldaten die in het buitenland aangeklaagd dreigen te worden óók alles op alles te zetten om in de oorlog de levens van Palestijnse burgers te sparen. Het is daarbij niet voldoende alleen te roepen dat de beeldvorming verkeerd is en dat de cijfers die Hamas geeft over het aantal doden, dat inmiddels boven de 45.000 zou liggen, niet zouden kloppen.