Starbucks eindigt lager op Wall Street te midden van stakingen
Starbucks is maandag lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Werknemers van de koffieketen hebben sinds vrijdag het werk neergelegd in Los Angeles, Chicago en Seattle. Inmiddels wordt gestaakt in tien Amerikaanse steden. Met de acties willen werknemers Starbucks dwingen de lonen en arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Het aandeel daalde 0,6 procent.
Vakbond Starbucks Workers United, die meer dan 10.000 barista’s vertegenwoordigt, heeft tot de staking opgeroepen. Volgens Starbucks heeft de staking geen significante impact op de activiteiten, omdat het slechts om een handvol vestigingen gaat. Het bedrijf heeft ruim 11.000 vestigingen in de Verenigde Staten, waar ongeveer 200.000 mensen werken.
De algehele stemming op Wall Street was positief. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 42.906,95 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 5974,07 punten en techgraadmeter Nasdaq won 1 procent tot 19.764,89 punten. De aandelenbeurzen in New York sluiten dinsdag al om 19.00 uur Nederlandse tijd vanwege kerstavond.
Boeing steeg 0,2 procent en herstelde daarmee van een koersverlies kort na de opening van de beurzen. De vliegtuigfabrikant heeft een miljardenorder van de Turkse luchtvaartmaatschappij Pegasus binnengehaald. De budgetmaatschappij heeft honderd toestellen besteld van het type 737 MAX 10 voor 36 miljard dollar, omgerekend zo’n 34,5 miljard euro. Het is de grootste order van Pegasus ooit, die voorheen vaak bij concurrent Airbus bestelde.
Novo Nordisk steeg 4,4 procent. De Deense farmaceut, die ook een beursnotering heeft in New York, herstelde daarmee wat van het koersverlies op vrijdag. Toen presenteerde het bedrijf tegenvallende testresultaten van een middel tegen obesitas. Daaruit kwam naar voren dat het medicijn leidt tot gemiddeld 22,7 procent gewichtsverlies bij patiënten met overgewicht. Het Deense bedrijf ging eerder echter uit van een gewichtsverlies van 25 procent.
Xerox klom 12,6 procent. De printerfabrikant heeft een akkoord bereikt over de overname van de niet-beursgenoteerde branchegenoot Lexmark. Met die deal is 1,5 miljard dollar gemoeid. De twee bedrijven werkten al samen. De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders.
De euro was 1,0406 dollar waard, tegen 1,0398 dollar bij het slot van de beurzen in Europa. Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder en kostte 69,50 dollar per vat. Een vat Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 72,90 dollar.