BuitenlandVerenigde Staten

Biden verleent toch gratie aan zijn zoon Hunter

Joe Biden verleent zijn zoon Hunter gratie, meldt de Amerikaanse president in een verklaring. „Ieder weldenkend mens die naar de zaken van Hunter kijkt, ziet dat hij enkel en alleen werd uitgekozen omdat hij mijn zoon is - en dat is verkeerd”, schrijft Biden.

ANP
2 December 2024 02:04Gewijzigd op 2 December 2024 07:04
„De waarheid is dat ik geloof in het rechtssysteem, maar ook dat politieke inmenging dit proces heeft beïnvloed”, aldus Biden. beeld AFP, Mandel Ngan  
„De waarheid is dat ik geloof in het rechtssysteem, maar ook dat politieke inmenging dit proces heeft beïnvloed”, aldus Biden. beeld AFP, Mandel Ngan  

President Biden beweerde de afgelopen maanden dat hij zijn zoon geen gratie zou verlenen. „Ik verleen hem geen presidentieel pardon”, zei hij in juni, nadat een jury oordeelde dat zijn zoon Hunter schuldig was aan het overtreden van de wapenwet. Een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte recent nog dat het standpunt van de president niet veranderd was.

Ook presidentsvrouw Jill Biden liet eerder in een interview met NBC News weten dat Hunter geen gratie zou krijgen. „Joe en ik respecteren het rechtssysteem”, was alles wat ze erover kwijt wilde.

In zijn verklaring zegt de 82-jarige Biden dat hij de beslissing dit weekend genomen heeft. Dat hij nu toch besluit om Hunter wel gratie te verlenen, is omdat er wat hem betreft sprake is van een „gerechtelijke dwaling”. „De waarheid is dat ik geloof in het rechtssysteem, maar ook dat politieke inmenging dit proces heeft beïnvloed”, aldus Biden. „Ik hoop dat Amerikanen begrijpen hoe een vader en een president tot deze beslissing komt”, besluit hij zijn verklaring.

Biden wordt in januari opgevolgd door de Republikein Donald Trump, die vorige maand de presidentsverkiezingen won.

De 54-jarige Hunter overtrad de wapenwet door te liegen over zijn drugsgebruik bij de aankoop van een revolver. Het was de eerste keer dat een kind van een zittende president werd veroordeeld. Ook bekende hij in september schuld in een belastingzaak tegen hem.

Voor de twaalf aanklachten kon hij in totaal maximaal 42 jaar celstraf krijgen, al hielden Amerikaanse media er rekening mee dat de straf lager uit zou vallen.

De veroordelingen stonden gepland voor later deze maand, maar zijn door het presidentieel pardon hoogstwaarschijnlijk van de baan, meldt NBC News.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verenigde Staten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer