Buitenlandhunter biden
Zaak tegen Biden jr. speelt Biden sr. parten

De Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland, heeft vrijdag aanklager David Weiss, die het onderzoek doet naar de daden van Hunter Biden, de status gegeven van speciaal aanklager. Daardoor krijgt Weiss meer bevoegdheden. De Republikeinen zijn zeer ontstemd.

Vader Joe (l.) en zoon Hunter Biden verlaten samen een vliegtuig in februari van dit jaar. beeld AFP, Andrew Caballero-Reynolds
Vader Joe (l.) en zoon Hunter Biden verlaten samen een vliegtuig in februari van dit jaar. beeld AFP, Andrew Caballero-Reynolds

Merkwaardig is het wel. November vorig jaar vroegen 33 Republikeinse senatoren in een brief of Weiss de positie van een speciaal aanklager kon krijgen. Omdat hij dan meer opsporingsbevoegdheden zou hebben, kon hij mogelijk meer boven water krijgen in de zaak van de zoon van president Biden.

Nu zijn ze ongelukkig met de aanstelling van Weiss, die in 2017 door president Trump werd benoemd als federale aanklager en een jaar later werd belast met het onderzoek naar Hunter Biden. De Democraat Jared Moskowitz stak de draak met de Republikeinen. Hij constateerde dat ze kennelijk leden aan acuut geheugenverlies. Op X, voorheen Twitter, schreef hij: „Amnesie kan heel ernstig zijn. Als jullie een aanbeveling voor de dokter nodig hebben, laat het me dan weten. Ik help jullie graag.”

De Republikeinen vinden Weiss te soft. Zij hebben die overtuiging gekregen omdat hij in juni een schikking trof met Hunter Biden. In ruil voor erkenning zich schuldig te hebben gemaakt aan belastingontduiking en illegaal wapenbezit, zou hij een gevangenisstraf ontlopen en slechts een forse boete behoeven te betalen. Republikeinen noemen dat een „kusje op de wang van vader en zoon Biden”. Uiteindelijk ging de deal niet door omdat de rechter, die de overeenkomst moest goedkeuren, deze afwees.

Hoorzittingen

De Republikeinen zijn bovendien verbolgen dat andere mogelijke misdaden van Hunter Biden niet vervolgd worden. Reeds vanaf de tijd dat Joe Biden vicepresident was onder Obama zijn er geruchten dat zoonlief de politieke macht van zijn vader gebruikte voor zijn zakelijke belangen in Oekraïne en China. Republikeinen verdenken overigens zowel vader als zoon Biden daardoor van corruptie, iets dat president Biden stellig ontkent.

Omdat Weiss na jaren van onderzoek tot nu toe zegt niets in die richting te hebben gevonden, vinden Republikeinen hem ongeschikt als speciaal aanklager. Kevin McCarthy, de fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zegt in een tweet: „Als Weiss onderhandelde over de deal die niet kon worden goedgekeurd, hoe kan hij dan worden vertrouwd als speciaal aanklager?”

Inmiddels is het Huis van Afgevaardigden zelf een onderzoek begonnen naar de zakelijke activiteiten van Hunter Biden. Er is een reeks hoorzittingen gestart om de onderste steen boven te krijgen rond de zakelijke belangen van de familie-Biden. De onverwachte benoeming van een speciale aanklager door minister Garland zien de Republikeinen daarom als poging om het parlementair onderzoek te neutraliseren.

James Comer, de Repiblikein die voorzitter is van onderzoekscommissie van het Huis, zei in een reactie op de benoeming van Weiss, dat dit „onderdeel is van de inspanningen van het ministerie van Justitie om te proberen de corruptiezaak van de familie Biden toe te dekken”.

Boemerang

De gedachte dat er op het ministerie alles aan gedaan wordt om de president en zijn familie uit de wind te houden heeft extra voeding gekregen door het recente getuigenis van twee klokkenluiders van de belastingdienst. Zij verklaarden achter gesloten deuren tegenover de parlementaire onderzoekscommissie dat er sprake is van een voorkeursbehandeling voor de zoon van de president. Verder verklaarde de FBI recent dat het federale agenten verboden was contact op te nemen met Biden junior. Dat alles wijst volgens Republikeinen op klassenjustitie.

Nu een schikking met Justitie van de baan is en de speciaal aanklager dieper kan graven in het verleden van Hunter Biden zal president Biden ermee moeten rekenen dat hij tijdens de komende campagne voor de presidentsverkiezingen geregeld zal worden geconfronteerd met nieuws over de voortgang van het onderzoek rond zijn zoon. Tot nu toe kon hij zeggen dat er processen lopen tegen zijn belangrijkste rivaal, Donald Trump. Maar dankzij zijn zoon zal dat verwijt nu als een boemerang op Biden senior terugkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer