IDF schiet na ingaan bestand op voertuigen in Libanon
Om 03:00 uur ging het staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israël in. Volg ontwikkelingen in dit liveblog.
Advertentie
Het bestand tussen Israël en Hezbollah leidt wereldwijd tot verheugde reacties. De Verenigde Staten, Europese landen, China en landen uit de regio spreken zich positief uit over het bereikte akkoord, dat in de nacht van dinsdag op woensdag van kracht is geworden.
De Verenigde Staten en Frankrijk kondigden het bestand dinsdag aan in een gezamenlijke verklaring. De deal moet ervoor zorgen dat Israël niet meer wordt bedreigd door Hezbollah en dat gevluchte burgers in beide landen weer naar huis kunnen, aldus de presidenten Joe Biden en Emmanuel Macron.
Europese landen reageerden tevreden. De Britse premier Keir Starmer zei dat het de hoogste tijd is voor zo’n bestand. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock sprak van een „sprankje hoop voor de hele regio”.
Ook vanuit de regio kwamen reacties. Turkije stuurde woensdag aan op internationale druk op Israël om ervoor te zorgen dat het land zich aan de voorwaarden houdt. De Turkse regering vindt ook dat Israël buurland Libanon moet compenseren voor de schade.
Egypte stelde dat het bestand zal leiden tot de-escalatie. Iran, een bondgenoot van Hezbollah, zei blij te zijn dat de Israëlische „agressie” in Libanon nu ten einde loopt.
China liet weten de situatie in Libanon en Israël nauwlettend te volgen. Het land ondersteunt alle inspanningen die vrede dichterbij brengen en is ook blij met het bestand.
De Nederlandse premier Dick Schoof sprak zich dinsdagavond op X uit over de deal. „Goed dat er dankzij Amerikaanse en Franse inspanningen overeenstemming is over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah”, aldus de premier. Hij zei dat ook een staakt-het-vuren nodig is in Gaza.
In de eerste uren nadat een wapenstilstand van kracht werd, zijn Libanezen die voor het geweld waren gevlucht teruggekeerd naar hun huizen in het zuiden van het land.
De straten van de zuidelijke stad Tyre vulden zich met auto’s vol bagage en spullen op het dak, zag persbureau Reuters. Rond de stad Sidon stonden volgens journalisten van persbureau AFP files, omdat honderden mensen zijn teruggekomen. Al Jazeera meldt dat duizenden mensen huiswaarts gaan, bijvoorbeeld in de stad Nabatieh. In Beiroet gingen volgens de zender mensen de straat op met Hezbollahvlaggen.
Israël trekt zich geleidelijk terug uit het grensgebied in Libanon, dus niet alle gebieden zijn vrijgegeven, waarschuwde de Israëlische krijgsmacht eerder. Daardoor is het niet altijd veilig om terug te keren.
De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft kort na het ingaan van het staakt-het-vuren met Hezbollah geschoten op een aantal voertuigen. Die voertuigen probeerden een no-gozone op Libanees grondgebied binnen te rijden, meldt de IDF op sociale media. De bestuurders zouden vervolgens weer zijn vertrokken.
Om 04.00 uur (Nederlandse tijd) ging een bestand in. Hezbollah moet uit de buurt blijven van Israël. Het Libanese leger trekt verder richting de grens in het zuiden, om te voorkomen dat Hezbollah kan terugkeren. Gelijktijdig trekt Israël zich dan terug van Libanees grondgebied. Afgesproken is dat daarvoor ongeveer zestig dagen worden uitgetrokken.
De IDF zegt het politieke besluit uit te voeren en waarschuwt in de socialemediaberichten dat wordt ingegrepen als iemand het staakt-het-vuren schendt.
Hamas is blij dat er een staakt-het-vuren is gekomen tussen Israël en Hezbollah, en is daar zelf ook klaar voor. Dat heeft een anonieme hoge functionaris binnen het politieke bureau van de organisatie gezegd tegen persbureau AFP. Hij stelt dat Israël zo’n bestand tegenhoudt.
„De aankondiging van een staakt-het-vuren in Libanon is een victorie en een groot succes voor het verzet”, aldus het Hamaslid. „We hebben de bemiddelaars in Egypte, Qatar en Turkije laten weten dat Hamas klaar is voor een staakt-het-vuren en een serieuze gevangenenruil.”
Het bestand ging in de vroege uren van woensdag in. De Israëlische krijgsmacht heeft gewaarschuwd dat bewoners uit sommige gebieden waarvoor evacuatiebevelen werden uitgegeven nog niet kunnen terugkeren, omdat de militairen zich nog niet hebben teruggetrokken. In zestig dagen tijd trekt Israël zich geleidelijk terug, komen er Libanese militairen verder naar het zuiden om te voorkomen dat Hezbollah kan terugkeren.
Iran verwelkomde woensdag het „einde van de Israëlische agressie” in Libanon, nadat een staakt-het-vuren van kracht was geworden tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah. Die laatste partij wordt zowel financieel als militair gesteund door Teheran.
In een verklaring legde woordvoerder Esmaeil Baghaei van het ministerie van Buitenlandse Zaken ook de nadruk op de „blijvende steun voor de Libanese regering en natie, en het verzet”.
De speciale VN-coördinator voor Libanon, de Nederlandse politica Jeanine Hennis-Plasschaert, verwelkomt het woensdag ingegane staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah.
„Deze overeenkomst markeert het begin van een cruciaal proces”, schrijft Hennis-Plasschaert onder meer in een verklaring. Ze hoopt dat dit proces leidt tot „de volledige implementatie van resolutie 1701 uit 2006, om de veiligheid en zekerheid te herstellen die burgers aan beide kanten van de grens verdienen.”
Resolutie 1701 bracht een einde aan de oorlog tussen Hezbollah en Israël in 2006. Het VN-besluit bepaalde dat Libanese troepen en VN-vredeshandhavers de enige gewapende strijdkrachten mogen zijn in het zuiden van Libanon, waar Hezbollah aan de macht is.
Het VVD-lid besluit: „Er ligt nog veel werk te wachten om ervoor te zorgen dat de overeenkomst standhoudt. Niets minder dan de volledige en onwrikbare inzet van beide partijen is vereist. (…) Geen van beide partijen kan zich nog een periode van oneerlijke implementatie veroorloven.”
Volgens de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Amos Hochstein, is het zojuist in werking getreden bestand tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah „een permanent staakt-het-vuren. Het duurt niet zestig dagen.” Dat zei Hochstein woensdag tegen de zender Al Jazeera. „Op dit moment stopt al het vuren. Alle raketten, drones, luchtmacht, beschietingen, bombardementen, alles stopt.”
„Maar er is veel te doen in deze zestig dagen”, vervolgde Hochstein. „Het Libanese leger kan niet zomaar troepen overal in het zuiden inzetten als ze er al zo lang niet zijn geweest.” Daarom zijn beide partijen overeengekomen „om bepaalde delen onmiddellijk te laten ingaan, namelijk het staakt-het-vuren, en bepaalde delen geleidelijk te laten verlopen”, aldus de gezant.
Dat betekent onder meer dat het Israëlische leger voorlopig in het zuiden van Libanon blijft, op twee tot drie kilometer ten noorden van de Israëlische grens, aldus Hochstein. De eerste Israëlische troepen „zullen de eerste paar weken geleidelijk vertrekken. Binnen zestig dagen zullen ze allemaal zijn vertrokken.” Tegelijkertijd verplaatst het Libanese leger zich naar het zuiden.
De Amerikaanse gezant waarschuwde voor een herhaling van 2006. „Toen eindigde de oorlog (tussen Israël en Hezbollah) ook met een overeenkomst, maar werd die niet uitgevoerd. Dat bracht ons de oorlog die we dit jaar hadden.”
Het Israëlische leger (IDF) heeft geëvacueerde Libanese burgers gewaarschuwd om nog niet naar huis terug te keren ook al is een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah om 03:00 uur van kracht geworden. De Israëlische autoriteiten „zullen u informeren wanneer het veilig is terug naar huis te gaan”, zei legerwoordvoerder Avichay Adraee in het Arabisch op X.
„Met de inwerkingtreding van de wapenstilstandsovereenkomst en op basis van de bepalingen ervan blijft de IDF in zijn posities in Zuid-Libanon.”, aldus Adraee. „Ga niet naar de dorpen die de IDF heeft geëvacueerd of naar IDF-troepen in het gebied. Voor uw eigen veiligheid en die van uw familie dient u zich niet naar het gebied te verplaatsen.”
Advertentie