Oppositie valt BBB hard aan op onderwijsbezuinigingen in regio’s
Oppositiepartijen vinden het onbegrijpelijk dat BBB akkoord is gegaan met onderwijsbezuinigingen die hard worden gevoeld in de voor de partij zo belangrijke regio’s. Jan Paternotte (D66) vraagt Claudia van Zanten (BBB) om twee positieve voorbeelden voor regio’s in de onderwijsbegroting te noemen. Sandra Beckerman (SP) vindt het „eigenlijk wel pijnlijk” als ze na doorvragen geen voorbeeld kan noemen.
Het Kamerlid wijst op de brandbrief die de Limburgse BBB-gedeputeerde Elianne Demollin volgens WNL naar onderwijsminister Eppo Bruins heeft gestuurd. Zij vreest dat Maastricht een „museumstadje” wordt als de kabinetsplannen worden doorgezet om minder Engelstalig onderwijs te geven op hogescholen en universiteiten. Beckerman wil weten wat de BBB van het kabinet eist voor regio’s.
BBB’er Van Zanten noemt de onderwijsbegroting „prima te verdedigen” en zegt dat de coalitie keuzes heeft moeten maken. Nederlanders krijgen volgens haar het geld op een andere manier terug, bijvoorbeeld door te investeren in veiligheid, defensie en door het eigen risico te verlagen.
De politica van BBB voelt zich net „een haperende grammofoonplaat” na voor de zoveelste keer te hebben gezegd dat bezuinigingen „nooit leuk” zijn. „Als die grammofoonplaat zo hapert, misschien is het tijd om die om te draaien”, reageerde Beckerman snedig. Ze vraagt zich af waar de „ruggengraat” van de BBB blijft om in de coalitie op te komen voor onderwijs in de regio.
Daarop antwoordt Van Zanten dat ze minister Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair Onderwijs) om opheldering vraagt over de gevolgen voor regio’s. Ook wil ze weten wat de mogelijkheden zijn om hier iets aan te doen „op basis van maatwerk”.