Cgk Sassenheim honderd jaar, protestants Rhenen koopt oude brandweerkazerne, en ander plaatselijk kerknieuws
Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Cgk Sassenheim
De christelijke gereformeerde Havenkerk in Sassenheim gedacht zondag haar 100-jarig bestaan, in een dienst van Woord, zang en gebed. Voorganger was ds. P.J. den Hertog.
Op 30 oktober 1924 werd de gemeente geïnstitueerd. In Sassenheim woonden enkele mensen die op zondag tweemaal te voet naar Lisse wandelden: anderhalf uur heen, anderhalf uur terug. Totdat iemand van hen vond dat Sassenheim een zelfstandige christelijke gereformeerde kerk verdiende. De eerste bijeenkomsten werden gehouden in een bollenschuur aan de Teijlingerlaan, vervolgens in een kleuterschool aan de Kerklaan, totdat in 1926 het huidige kerkje werd opgeleverd. Het bevindt zich in het Havenkwartier, op de hoek van de Kerklaan en de Bijweglaan. In 2005 kreeg de kerk de naam Havenkerk Sassenheim. De cgk Sassenheim telt 140 leden en doopleden.
Protestants Rhenen
De protestantse gemeente in Rhenen heeft de voormalige brandweerkazerne in de Utrechtse stad aangekocht. Het pand biedt volgens de kerkrentmeesters ruimte aan de grote groepen kinderen voor oppas, kinder- en tienernevendienst en zondagsschool van de wijkgemeenten Rond de Cunerakerk en Bethel (Gereformeerde Bond). Die komen ’s zondags samen in de monumentale Cunerakerk, nabij het gebouw.
De gemeente Rhenen, die eigenaar van de kazerne was, heeft het aankoopbedrag bekendgemaakt: 1,2 miljoen euro. „Het sterke financiële beleid van onze gemeente, opgebouwd door jaren van consequent beheer, maakt deze stap mogelijk”, aldus de kerkrentmeesters. „De kosten van onze gebouwen worden gedekt door opbrengsten uit verhuur van die gebouwen en de landerijen die onze gemeente bezit.”
Met verschillende betrokkenen gaan de kerkrentmeesters nu „de mogelijkheden en wensen ten aanzien van de oude brandweerkazerne in kaart brengen en de uiteindelijke keuzes gefaseerd ten uitvoer brengen”. Dat moet passen in een hernieuwde langetermijnvisie voor alle gebouwen van de gemeente, die de komende tijd wordt ontwikkeld. In de brandweerkazerne zien de kerkrentmeesters ook „nieuwe mogelijkheden om de zichtbaarheid van de protestantse gemeente in de gemeenschap te vergroten”. Een woordvoerder kan daar op dit moment nog niets naders over zeggen.
Sint-Joostkapel Gouda
Dit jaar hebben er nog vier lutherse diensten in Gouda plaats, onder verantwoordelijkheid van de Protestantse Kerk Gouda. Van de vier zondagse erediensten in de Sint-Joostkapel zijn er twee met een viering van het Heilig Avondmaal.
De protestantse wijkgemeente Sint-Joostkapel, de lutherse gemeente in Gouda, wordt per 1 januari 2025 opgeheven. Daarmee komt er een eind aan ruim 400 jaar kerkelijke aanwezigheid van lutheranen in Gouda. De wijkgemeente houdt haar diensten in de Sint-Joostkapel.
De kapel blijft in gebruik voor de erediensten. Er is om de week een zondagse dienst van de Federatie Gouda, een samenwerkingsverband van Doopsgezinden, Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten.
De Hoeksteen Zwolle
Het voormalige protestantse kerkgebouw De Hoeksteen in Zwolle-Noord biedt op zondagochtend weer onderdak aan een kerk: de Redeemer Church Zwolle. Deze evangelische gemeente, in 2019 als kerkplanting in een huiskamer begonnen, kwam tot nu toe samen in een wijkgebouw in Zwolle. De circa tachtig leden, van wie de helft kinderen zijn, komen onder andere uit Zwolle, Hattem, Heerde en Deventer.
De Redeemer Church is een dochtergemeente van de gelijknamige kerk in Den Haag. In Nederland zijn ook Redeemer-kerken in Maastricht, Delft, Rotterdam en Ypenburg. Redeemer is onderdeel van New Ground, een internationale ‘familie van kerken’ die op haar beurt behoort tot de koepel New Frontiers. Het New Ground-team voor Nederland wordt geleid door Chris Taylor, oudste in Den Haag.
De Hoeksteen in de wijk Aalanden is gebouwd als gereformeerde kerk. De protestantse gemeente Zwolle hield er in 2011 haar laatste dienst. Het gebouw wordt onder andere gebruikt voor buurtzorg en andere wijkactiviteiten.
Rk-kerk Zutphen
De rooms-katholieke parochie Twaalf Apostelen in de Achterhoek is al jaren bezig met een groot inkrimpingsproces. Veel parochiekerken zijn al gesloten of worden binnenkort gesloten. De Janskerk in Zutphen moet de hoofdkerk van de parochie worden. Daarom moet op de parkeerplaats naast de Janskerk een nieuw parochiecentrum komen. Maar dat laatste plan heeft de burgerlijke gemeente afgekeurd, meldde dagblad De Stentor eind oktober.
Buurtbewoners vinden de nieuwbouw een verminking van de kerk en van de omgeving. Ze vinden het parochiecentrum een blokkendoos, niet passend in de stedelijke omgeving. De parochie heeft wel een nieuw bestuurscentrum nodig, want de Emmanuelkerk waar de kantoren nu zijn gehuisvest, staat te koop. Het parochiebestuur beraadt zich.