Buitenland

Voorstel klimaattop: vanaf 2035 jaarlijks 250 miljard als steun

Een nieuw voorstel op de klimaattop in Bakoe oppert dat rijke landen vanaf 2035 jaarlijks 250 miljard dollar verstrekken aan klimaatsteun voor ontwikkelingslanden. Dit geld is om de landen te verduurzamen en om gebieden te helpen met de ernstige gevolgen van klimaatverandering. De voorzitter van de top heeft het voorstel vrijdag gepubliceerd. Het is veel minder dan waar ontwikkelingslanden om hadden gevraagd.

ANP
22 November 2024 12:41Gewijzigd op 22 November 2024 13:07

Klimaatexperts berekenden eerder dat er tegen 2030 jaarlijks wel 1000 miljard dollar nodig zou zijn. Ontwikkelingslanden eisten donderdag ten minste 500 miljard dollar vanaf 2030. Het lijkt erop dat daar niet naar is geluisterd. Wel roept de onderhandelingstekst „alle partijen” op om samen te werken en de klimaatfinanciering naar in totaal 1300 miljard dollar te brengen in 2035.

In de tekst staat verder dat ontwikkelde landen „het voortouw moeten nemen” in het bereiken van dit bedrag voor klimaatsteun. Mogelijk is hierdoor ruimte voor andere landen om ook bij te dragen aan klimaatfinanciering. Ook is het mogelijk om dit bedrag via verschillende wegen gefinancierd te krijgen: zoals via publiek geld, privaat geld en „alternatieve bronnen”.

In Kopenhagen (2009) zegden rijke landen toe dat ze vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering zouden verstrekken. Die belofte verloopt in 2025, dan moet een nieuw doel zijn afgesproken. Deze klimaattop was geld daarom het belangrijkste thema. Rijke landen, waaronder de EU, weigerden echter een concreet bedrag op tafel te leggen. Ze zeiden eerst te willen weten hoe dat geld wordt gefinancierd en wie er allemaal meebetaalt.

De EU vond dat landen zoals China, Singapore en Saudi-Arabië ook moeten meebetalen. Hierop ontstond weerstand. Onder meer China wees erop al veel vrijwillige klimaatfinanciering te betalen. In het voorstel zoals dat er nu ligt, zijn ontwikkelde landen verantwoordelijk voor het betalen van de 250 miljard vanaf 2035. Maar de tekst lijkt wel openingen te bieden voor landen als China om uiteindelijk ook mee te betalen.

Het is voor het eerst sinds de onderhandelingen in Bakoe op 11 november begonnen dat er concrete bedragen zijn voorgesteld. In het eerste concept zette de Azerbeidzjaanse voorzitter een X op de plek waar bedragen werden genoemd. Ook noemde hij diverse opties, zonder een keuze te maken. Het leidde tot veel ophef, met name omdat vrijdag de laatste officiële dag van de klimaattop is. Al staan de COP’s er wel om bekend dat ze uitlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer