Buitenland

Ontwikkelingslanden eisen zeker 500 miljard klimaathulp in 2030

Ontwikkelingslanden hebben op de klimaattop in Bakoe een duidelijke financiële eis neergelegd: ze willen afspreken dat het jaarlijkse bedrag dat zij aan klimaatfinanciering krijgen van rijkere landen groeit naar „minimaal” 500 miljard dollar in 2030. De landen met lagere inkomens en middeninkomens waren aan de top begonnen met een eis van zeker een biljoen (duizend miljard) dollar per jaar.

ANP
21 November 2024 11:08Gewijzigd op 21 November 2024 11:20

In principe moet op de top een nieuwe afspraak worden gemaakt over het financieringsdoel voor 2035. Een dag voordat de COP29 officieel ten einde is, lijkt een afspraak echter nog ver weg. In conceptteksten staan nog altijd geen bedragen.

Het nieuwe voorstel van de ontwikkelingslanden, die samen optrekken met China, haalt het te behalen doel vijf jaar naar voren. „We mogen Bakoe niet verlaten zonder een duidelijk cijfer”, zei een woordvoerder van de groep van 134 landen donderdag.

Vrijwel alle landen zijn het erover eens dat armere landen meer hulp nodig hebben om hun CO2-uitstoot te verlagen én zich beter te kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarvoor was jaarlijks een bedrag van 100 miljard dollar toegezegd, maar die afspraak eindigt in 2025. Volgens VN-rapportages is een veelvoud daarvan nodig.

Ter vergelijking: 100 miljard dollar is het bedrag waarmee vertrekkend president Joe Biden het Amerikaanse rampenfonds wil aanvullen om onder meer de schade van twee orkanen te repareren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer