BuitenlandVerkiezingen VS

Dit zijn de christenen in team Trump; niet allen even toegewijd

Amerikanen praten gemakkelijk over hun salaris en hun geloof. Binnen een halfuur weet je vaak wat iemand gelooft en verdient. Dat geldt ook voor politici. Dat is vooral opvallend omdat er in de Verenigde Staten scherp wordt gelet op de scheiding van kerk en staat. „Maar iedereen mag weten dat ik ervan overtuigd ben dat God bestaat en deze wereld leidt”, zegt Marco Rubio, de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken.

21 November 2024 10:24
Kandidaat-minister voor Justitie Matt Gaetz is aangeklaagd voor seks met een minderjarig meisje. Verder zijn er hardnekkige geruchten over zijn betrokkenheid bij seksfeesten, vrouwenhandel en drugsgebruik. beeld AFP, Kamil Krzaczynski
Kandidaat-minister voor Justitie Matt Gaetz is aangeklaagd voor seks met een minderjarig meisje. Verder zijn er hardnekkige geruchten over zijn betrokkenheid bij seksfeesten, vrouwenhandel en drugsgebruik. beeld AFP, Kamil Krzaczynski

Rubio is een van de vijf rooms-katholieken die tot nu toe in het team van Trump zijn benoemd. „Dat aantal is opmerkelijk”, zegt Willard M. Fields, politicoloog aan de University of New Orleans. „Het zou weleens te maken kunnen hebben met de winst die Trump bij de laatste verkiezingen heeft geboekt bij rooms-katholieken. Bij de vorige verkiezingen kreeg hij 47 procent van hen achter zich. Dit keer 56 procent.”

Naast het rooms-katholieke smaldeel zitten er in het (nog niet complete) team van Trump acht protestanten, twee joden, een hindoe (Tulsi Gabbard) en een moslim (Mehmet Oz.). De verbindende factor: vrijwel absolute loyaliteit aan Trump. Verder zijn ze bijna allemaal uitgesproken verdedigers van conservatieve waarden. Alleen Robert Kennedy is een buitenbeentje. Hij is voorstander van een liberaal abortusbeleid. Om die reden heeft voormalig vicepresident Mike Pence eind vorige week bezwaar gemaakt tegen zijn voordracht.

Van de teamleden is Rubio de meest bekende. Hij heeft een lange staat van dienst in de politiek. In godsdienstig opzicht heeft hij een opmerkelijke levensgang. Afkomstig uit een Cubaans immigrantengezin is hij rooms-katholiek gedoopt. Later, als de familie in de staat Utah woont, sluiten ze zich aan bij de mormonen. Terug in Florida gaat Rubio weer naar de rooms-katholieke kerk. Maar door zijn vrouw bezoekt hij ook geregeld diensten van een baptistengemeente.

Rubio schaamt zich niet voor zijn overtuiging. Al vele jaren stuurt hij iedere morgen een Bijbeltekst naar zijn 2,7 miljoen volgers op berichtenplatform X. Nadat de organisatie Freedom from Religion daar bezwaar tegen maakte, zei hij kortweg: „Ik stop er absoluut niet mee.” Even duidelijk was hij, toen hem werd gevraagd of hij de redder van het land wilde zijn. Zijn antwoord: „Laat ik één ding duidelijk zeggen. Er is maar één redder en dat ben ik niet. Dat is Jezus Christus, Die naar de aarde kwam en stierf voor onze zonden.”

Tatoeages

Duidelijk is ook Pete Hegseth, genomineerd voor Defensie, over zijn geloof. Dat is hij niet alleen hoorbaar –met gesproken woorden– maar ook zichtbaar – met tatoeages op zijn lichaam, zoals een Jeruzalemkruis op zijn borst en de kruisvaarderskreet ”Deus vult” (God wil het) op zijn arm. Dat laatste heeft hij gedaan omdat hij zeer bezorgd is over de opkomst van de islam.

De twee keer gescheiden Hegseth behoort tot de Colts Neck Community Church, die deel uitmaakt van een orthodox kerkverband dat de Westminster Confessie en de Drie Formulieren van Enigheid onderschrijft. Voor Hegseth is dat geen dode formule. Recent zei hij: „Veel mensen missen Jezus met 30 centimeter – de afstand tussen hoofd en hart.” Hij vertelde zelf ervaren te hebben hoezeer het leven wordt verrijkt als de kennis van Jezus „van het hoofd naar het hart afdaalt”.

Goddeloosheid maakte een eind aan alle grote naties. Het enige wat we daarom moeten doen is op de knieën gaan en bidden - Pete Hegseth, genomineerd minister van Defensie

Grote zorgen maakt Hegseth zich over de geestelijke ontworteling van de Amerikaanse samenleving. Hij waarschuwde onlangs dat „goddeloosheid een eind maakte aan alle grote naties. Het enige wat we daarom moeten doen, is op de knieën gaan en bidden.”

Veel aandacht heeft hij voor het onderwijs. Hij is medeoprichter van een organisatie die scholen voorziet van verantwoord lesmateriaal. Als bewindsman wil hij het leger zuiveren van de „goddeloze ideologie van de transgenderbeweging”.

Drugsgebruik

Andere baptisten in de ministersploeg zijn Doug Collins (Veteranenzaken) en Kristi Noem (Binnenlandse Veiligheid). De academisch gevormde theoloog Collins was geestelijk verzorger in het leger en nadien een aantal jaren voorganger van een baptistengemeente.

„We moeten niet afgeven op linkse leiders, maar voor hen bidden” - Kristi Noem, genomineerd minister van Binnenlandse Veiligheid

Kristi Noem is luthers opgevoed maar heeft zich later aangesloten bij een pinkstergemeente. In april 2021 zei ze haar vertrouwen niet te stellen op politici, maar alleen op God. „Hij is er altijd voor ons geweest, elke dag opnieuw.” Verder vertelde ze dat haar relatie met God „het fundament” is van haar bestaan en dat ze daarom vasthoudt aan Bijbelse waarden. Ze is wars van polarisatie. „We moeten niet afgeven op linkse leiders, maar voor hen bidden.”

Ook de zeer omstreden kandidaat-minister voor Justitie, Matt Gaetz, behoort tot een baptistengemeente, The First Baptist Church of Fort Walter Beach in Florida. Hij zegt in zijn tienerjaren te zijn gered. In een toespraak tot studenten zei hij in 2019: „De Bijbel, het Evangelie, dat zijn de aanwijzingen van God die we getrouw moeten volgen.”

Echter, het leven van Gaetz is geheel anders. Hij is aangeklaagd voor seks met een minderjarig meisje. Verder zijn er hardnekkige geruchten over zijn betrokkenheid bij seksfeesten, vrouwenhandel en drugsgebruik.

De progressieve predikanten Brian Kaylor en Beau Underwood roepen in de vorige week verschenen editie van de nieuwsbrief Word & Way gemeenteleden van de thuisgemeente van Gaetz op, om hem tot de orde te roepen en vooral voor hem te bidden. „Matt moet zich eerst bekeren, dan kan hij misschien minister worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer